Skupština Kantona Sarajevo: Nakon 12 godina ukida se participacija na sve zdravstvene usluge

3
Anadolija
Skupština Kantona Sarajevo: Nakon 12 godina ukida se participacija na sve zdravstvene usluge
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas, 14. marta, odluku o ukidanju participacije, odnosno izglasala je stavljanje van snage odluke o stavljanju van snage odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo, javlja Anadolu.

Odluka je bila na snazi još od 2000. godine, uz izmjene urađene 2003. i 2004. godina.

Nakon 12 godina, na prijedlog Ministarstva zdravstva i Vlade KS-a, Skupština je usvojila ukidanje participacije na sve usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, primarne, sekundarne i tercijarne.

'Stanje je alarmantno. Aerodrom u BiH pred zatvaranjem': Oglasio se i direktor zračne luke

'Stanje je alarmantno. Aerodrom u BiH pred zatvaranjem': Oglasio se i direktor zračne luke

"Ukidanjem plaćanja participacije naše građanke i građane oslobodit ćemo dodatnih troškova, dodatnih maltretiranja, čekanja u redovima, na šalterima i blagajnama. Čak i oni koji su oslobođeni plaćanja po nekom od propisanih osnova, morali su čekati u nekom od redova da im neko zaokruži da ne trebaju plaćati ove troškove. To smo sada ostavili iza nas, vjerujem na zadovoljstvo svih zdravstvenih osiguranika u Kantonu Sarajevo", poručio je kantonalni ministar zdravstva Enis Hasanović.

Plaćanje participacije ukinuto je na sve zdravstvene usluge, od magnetne rezonance, CT-a, radioloških usluga, ultrazvuka, takođe uplate majke pratilje djetetu starijem od jedne godine, patronažnih posjeta, kućnih posjeta i svih drugih usluga koje su bile obuhvaćene prethodnom odlukom.

Procjena je da se na ovaj način za Zavod zdravstvenog osiguranja prikupljalo i uplaćivalo oko 800.000 konvertibilnih maraka (KM). Ukidanje uplata participacija je zajednička inicijativa ZZO KS, Vlade KS i Ministarstva zdravstva i to neće, kako je istaknuto, poremetiti finansijski plan i poslovanje zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije