Prošle godine u Sarajevu otkrivena dva krivična djela trgovine ljudima i jedno krijumčarenje ljudi 

0
Radiosarajevo.ba
Prošle godine u Sarajevu otkrivena dva krivična djela trgovine ljudima i jedno krijumčarenje ljudi 
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Policija, MUP KS

Prema rezultatima izvještaja Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Kantona Sarajevo podnesenih u 2023. godini, u Kantonu Sarajevo evidentirana su dva krivična djela trgovine ljudima i jedno krivično djelo krijumčarenja ljudi, te identificirano 183 djece koji rade i borave na ulici u 2023. godini.

Na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je u aprilu 2020. godine osnovala Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Kantona Sarajevo koji je zasnovan na principu reprezentativnosti svih institucija u KS i organizacija civilnog društva koji u svojoj nadležnosti, ovlaštenjima i djelatnostima poduzimaju aktivnosti koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi s borbom protiv trgovine ljudima.

Ovaj tim svakog mjeseca, te polugodišnje, Vladi Kantona Sarajevo podnosi izvještaj o stanju trgovine ljudima u Kantonu Sarajevo. Prema rezultatima izvještaja podnesenih u 2023. godini, u Kantonu Sarajevo evidentirana su dva krivična djela iz člana 210a Krivičnog zakona FBiH – Trgovina ljudima i jedno krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona BiH – Krijumčarenje ljudi. Od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nadležnom tužilaštvu podnesena su dva izvještaja, i to: izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Radna eksploatacija i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje ljudi – protiv tri lica i to jednog državljanina Irana, jednog Turske i jednog BiH. U istom periodu podnesena je i prijava jednog krivičnog djela trgovine ljudima od strane Mobilnog tima za prevenciju prosjačenja i proslijeđena Federalnoj upravi policije na nadležnost i postupanje.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

"Koordinacioni tim veoma uspješno djeluje na planu borbe protiv trgovine ljudima na području Kantona Sarajevo i to je vidljivo iz izvještaja koje redovno predstavljamo Vladi. Formiranje ovog tima dio je obaveza koje je Bosna i Hercegovina morala ispuniti, a njegovo djelovanje ogleda se i u značajnim izmjenama zakonske regulative koju su predložili, a koje jasnije definišu ovu oblast. Svi njihovi prijedlozi će biti razmotreni i zajedno ćemo djelovati na usklađivanju zakonske regulative kako bi oblast trgovine ljudima, krijumčarenja i prosjačenja bila u potpunosti pokrivena zakonskim rješenjima", izjavio je ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica.

Identificirano 183 djece koji rade i borave na ulici

Koordinacioni tim je u prošloj godini zabilježio i intenzivan rad JU "Kantonalni centar za socijalni rad" koji se odvijao na terenu putem Mobilnog tima. Mobilni tim je u toku 2023. godine identificirao je 183 djece koji rade i borave na ulici. Od toga je 98 djece recidivista, dok je 85 novoevidentirane djece. Djeca zatečena na ulicama KS su upozorena na moguće posljedice boravka na ulicama po sigurnost, život i zdravlje. Mobilni tim je intenzivno radio sa lokalnim zajednicama sa namjerom da prevenira zloupotrebu djece za prosjačenje. Rezultat postignut kroz ove aktivnosti je smanjenje broja djece za koju postoji sumnja da su u organizovanom prosjačenju. Na ulicama su zaticane odrasle osobe i značajno manji broj djece koja uglavnom dolaze iz drugih kantona o čemu su obaviješteni njihovi mjesno i stvarno nadležni centri za socijalni rad.

Značajno je istaći da je na inicijativu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS prošle godine u osnovnim i srednjim školama realizovan projekat snimanja edukativnog filma "Prevencija trgovine ljudima" gdje su se učenici takmičili u snimanju najboljeg filma. Prvoplasirani filmovi iz osnovnih i srednjih škola potom su prikazani u svim školama, i to učenicima uzrasta od 14 – 19 godina. Koordinatorica Tima Aida Hajdar je u izvještajnom periodu, na zahtjeve JU Srednja mašinska tehnička škola i JU Srednja škola metalskih zanimanja održala osam predavanja na temu "Prevencija trgovine ljudima" učenicima III razreda.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo redovno sarađuju sa NCB INTERPOL Sarajevo u realizaciji operativnih akcija u borbi protiv trgovine ljudima, kao i na ranoj identifikaciji potencijalnih žrtava trgovine ljudima. U maju prošle godine policijski službenici uzeli su aktivno učešće u Operativnoj akciji za suzbijanje trgovine ljudima pod nazivom „Jad Global Chain 2023“ u organizaciji EUROPOL-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije