Da li osnovne škole zatvaraju produženi boravak?

Radiosarajevo.ba
Da li osnovne škole zatvaraju produženi boravak?

Sa dolaskom nove školske godine, aktualizira se i pitanje važno za mnoge roditelje -  da li će u osnovnim školama koje pohađaju njihovi najmlađi postojati mogućnost produženog boravka. 

U proteklim godinama u mnogim školama kantona Sarajevo produženi boravak je djelovao na djelimičnom komercijalnom principu, a roditelji su plaćali 200 KM, za brigu i ishranu djece. 

Po pisanju Dnevnog Avaza, većini osnovnih škola u Kantonu Sarajevo prijeti zatvaranje produženog boravka jer dobavljačima nisu uplaćena sredstva u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Navodno, uprkos činjenici da su roditelj redovno plaćali boravak, negdje postoji “kočnica” kada je u pitanju isplata dobavljačima koju je trebalo izvršavati Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, odnosno koje je trebalo dati nalog Ministarstvu finansija. 

Kako je za Avaaz izjavio direktor OŠ „Isak Samokovlija“ Kenan Vučijak, zabrinut je jer ga dobavljači prozivaju i traže mu novac. 

"Škola ima ugovor s dobavljačima koji su svoje usluge obavljali korektno, ali problem je što Kanton, odnosno sektor finansija resornog ministarstva, firmama ne uplaćuje skoro 10.000 KM. Uostalom, to nisu sredstva iz budžeta, već su roditelji mjesečno izdvajali novac za svoju djecu. Ako naredne sedmice ne izmire dug prema dobavljaču, morat ćemo ukinuti produženi boravak u našoj školi, čiji je program koristilo skoro 120 djece - rekao je Vučijak. 

Šefica kantine u ovoj školi Zada Mičivoda za Avaz je izjavila kako je tokom ove godine izvršena je samo jedna transakcija. Ona kaže kako je prinuđena zatvoriti kantinu. 

Nemaju zarade

S istim problemom susreću se i u OŠ „Velešićki heroji“, a direktorica Jasna Nikšić kazala je da im na adresu škole stižu opomene pred tužbu. 

"Kanton nije izmirio svoje obaveze od februara do kraja školske godine. Zato mi kroz produženi boravak pokušavamo roditeljima izaći ususret, jer škola nema apsolutno nikakve zarade", istakla je Nikšić. 

 Ministarstvo obrazovanja nije nadležno

Naprotiv ovim izjavama, u Ministarstva obrazovanja KS kažu da osnovne škole u skladu s prostornim i kadrovskim mogućnostima organiziraju produženi boravak u svojim objektima. 

"Sve ugovore s dobavljačima isključivo sklapaju direktori škola, plaćanje dobavljačima vrše samostalno škole putem trezora KS, odnosno Ministarstva finansija. Nažalost, mi nemamo utjecaj na dinamiku plaćanja prispjelih obaveza škola - kazali su iz Ministarstva.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije