Prije 27 godina je barbarski srušili, večeras ljepša nego ikada...

Radiosarajevo.ba
Prije 27 godina je barbarski srušili, večeras ljepša nego ikada...
Foto: Grad Sarajevo / Vijećnica

Doći ćeš jednog dana na čelu oklopnika sa sjevera
I srušiti do temelja moj grad
Blažen u sebi
Veleći

Uništen je on sad
I uništena je
Nevjerna
Njegova
Vjera

I čudit ćeš se potom kad čuješ kako
Ponovno koračam
Tih po gradu
Opet te
Želeći

(Mak Dizdar)

Te noći 25. na 26. august barbari su pucali u knjige! Pokušavajući ubiti jedan grad, htjeli s ubiti i sjećanje na njega. I ovu zemlju.

Piše: F. V.

Režimi koji spaljuju knjige s nacistički, primijetio bi reditelj Dino Mustafić.  

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je na današnji dan prije 27 godina.

Simbol grada Sarajeva i svjedok burnih događaja u njemu od tog 20. aprila 1896. godine, kada je svečano otvorena, večeras slavi novi život.

 Htjeli uništiti historiju

Naime, Vijećnica je ove večeri dobila novu iluminaciju, osvjetljenje u skladu s najboljim svjetskim standardima, te godišnjicu zločinačkog spaljivanja dočekala u novom ruhu.

Sarajevski simbol, kažu nam u Gradskoj upravi, izgledat će čarobnije nego ikada prije.

Tim povodom na Šeherćehajinoj ćupriji kod Inat kuće održana večer sjećanja „Vijećnica iz inata“, gdje su domaćini bili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te rukovodstvo JP Sarajevo d.o.o.

Činu svečanog aktiviranja nove iluminacije prisustvovali su brojni zvaničnici, javne ličnosti i prijatelji Sarajeva. 

Projekt iluminacije je djelo najboljih bh. stručnjaka Srđe Hrisafovića i Jasmine Memić, a Grad Sarajevo je putem svog javnog preduzeća investitor. 

"Nekad mi se činilo je nije moguće Vijećnicu učiniti ljepšom nego što jeste. Ali, sada kada vidimo kako svjetlo ta iluminacija iz ruku i ideje majstora Srđe Hrisafovića istakne Vijećnicu na poseban način, jasno je da je ova investicija vrijedila truda. Vijećnica je blago Grada Sarajeva, državni nacionalni spomenik i sada evo postaje i institucija koja živi i opravdava svako ulaganje. Naša je posebna želja bila da ovaj projekt predstavimo na dan sjećanja kada su zločinci htjeli uništiti našu historiju i naš identitet",  kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Vrijedan projekt

Autor projekta iluminacije dr. Srđa Hrisafović ističe da je Vijećnica jedan od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. 

„Građena je u pseudo-maurskom stilu i svojom grandioznom formom i slikovitom fasadom dominira prostorom Baščaršije. Kao takva tretirana je i u projektu iluminacije. Svjetlom su naglašeni svi detalji koji su bitni u arhitekturi forme; ulazna fasada sa vijencem i krunom te istaci sa stubovima i balkonskim nišama. Sva tri istaka, arhitektonski najvažnija elementa forme, identično su osvijetljena, gdje je naglasak svjetla na visokim stubovima. Glavna fasada sa ulaznom trijemom i stepeništem je prominentna i kao takva naglašena, dok dvije bočne fasade imaju identičan tretman, sa manje generalnog svjetla, ali sa osvijetljenim ključnim detaljima fasade“, naveo je Hrisafović.

Pri projektiranju iluminacije Vijećnice specijalna pažnja posvećena je uštedi energije i svjetlo zagađenju. Projektanti su uspjeli da osvijetle bitne dijelove fasade, sa usmjerenim svjetlom, bez bliještanja i bez nepotrebnog rasipanja svjetla. Tako je postignut traženi efekt iluminacije, ali u okvirima energetske efikasnosti i bez zagađenja.

Direktor JP Sarajevo Ensar Eminović navodi da je projekt u cijelosti finansiran iz prihoda Vijećnice koja, sve više postaje, turistička atrakcija. 

„Sezona je u punom jeku i očekujemo dobre rezultate. Najvažnije je da nastavljamo čuvanje i unaprjeđenje Vijećnice kao spomenika i institucije“, zaključio je Eminović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije