Edo Maajka: Ja vam se divim da ste aktivisti u BiH

Radiosarajevo.ba
Edo Maajka: Ja vam se divim da ste aktivisti u BiH
Foto: PYAF Festival / PYAF Festival u Jablanici

Nakon bendova Hiden Resonance i Činčila, najpoznatiji reper s ovih prostora Edo Maajka napravio je fantastičnu atmosferu s bendom na platou "Bitka za ranjenike" drugog dana PYAF festivala u Jablanici. Kako je i sam kazao jako je bio uzbuđen zbog mjesta na kojem se održava Festival posvećenoj omladinskoj kulturi i aktivizmu.

"Tog aktivizma nema puno, a i kada ga ima mladi nisu podržani. Teže dobivaju potporu i od domovine, prijatelja i roditelja. Uobičajna prava koja su na zapadu toga jednostavno kod nas nema. Sva tri nacionalna kontigenta trebaju postići aktivizam koji će voditi nečem boljem, ja mislim da je to pravi cilj, barem meni bio. Na muzičkoj sceni je aktivizam normalna stvar. Dino Merlin je svojevrsni aktivist pjeva isto o problemima. Postoji puno aktivista ljudi, novinara književnika, redatelja... Svaka vam čast, ne odustajte. Ja vam se divim da ste aktivisti u BiH u kojoj je jako teško biti aktivist, pogotovo ako radiš to iz gušta i ako ti to nije plata", izjavio je Edo Maajka prije svirke.

Svirkama koje su okupile mlade ljude posvećene unaprijeđenu omladinskog aktivizma, prethodio je niz cjelodnevnih dešavanja kao što su crtanje murala, i paneli na teme "Omladinski centri i omladinski klubovi" na kojem su govorili Adis Arnautović i Jasmin Jašarević, potom  "Nacionalna mreža mladih" sa Aidom Dagudom i Jasminom Banjalučkić te "Aktivizam u medijima" na kojoj su govorili Dragan Bursać i Elvis J Kurtović.

"Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala koji je za cilj imao okupiti omladinu i nadolazeće umjetnike koji se hrabro bore za umjetnost te uvezivanje civilnog društva sa predstavnicima donatorske zajednice, kao i kreiranje novih prijedloga projekata i aktivnosti omladinskog sektora. Pokazali su da imaju znanje i želju za unaprijeđenjem. Svi sadržaji privukli su veliku pažnju publike i posjetioca", kazali su iz organizacionog odbora.

Pod sloganom "From brave art to activism", PYAF organizira Omladinski kulturni centar Urban Art i Omladinski klub Pod istim suncem, dok su održavanje festivala pomogli Bosnia and Herzegovina Resiliance initative – BHRI, kao i Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Jablanica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije