Priča se nastavlja: O deponiji na Trebeviću Vlada KS upoznata još u augustu 2023. godine

5
A. Be.
Priča se nastavlja: O deponiji na Trebeviću Vlada KS upoznata još u augustu 2023. godine
Foto: Facebook / Situacija na terenu općine Stari Grad

Na adresu portala Radiosarajevo.ba, od nekadašnjeg ministra u Vladi KS Almira Bečarevića, stigao je dopis za trenutna dešavanja na lokalitetu Trebevića, opština Stari Grad. 

Almir Bečarević (SBiH), nekadašnji ministar Vlade Kantona Sarajevo za Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša koji je završio mandat ostavkom 2023. godine, dostavio je dokumentaciju o saglasnosti načelnika Općine Istočni Stari Grad o deponovanju otpada na Trebeviću i dokumente Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša o problemu Bistričkog potoka i mogućih problema sa bujičnim poplavama. 

U mailu se navodi da su u prilogu ovog dopisa "nalaze se dokumenti koji obrazlažu aktuelna dešavanja na Trebeviću. Prvi dokument je SAGLASNOST načelnika Opštine Istočni Stari Grad o deponovanju otpada na Trebeviću".

Odlično raspoloženje na posljednjem treningu Zmajeva pred duel s Njemačkom

Odlično raspoloženje na posljednjem treningu Zmajeva pred duel s Njemačkom

Naredna dva dokumenta su dokumenti Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uredjenja, građenja i zaštite okoliša o problemu "Bistričkog potoka" i mogućih problema sa bujičnim pojavama. O kompletnoj situaciji na Trebeviću upoznata je Vlada KS još u augustu mjesecu 2023. godine.

"Nakon ovih dopisa nikakvih aktivnosti nije bilo od strane institucija kojima su dopisi upućeni. Ujedno, dostavljam i fotografije terena nastale u tom periodu. PRIČA KOJA JE SADA POKRENUTA POZNATA JE VEĆ VIŠE OD GODINU DANA. Svi gledali i spavali, a zemlja se pokrenula. 

P. S. Ima jedan koji nije spavao, ali uzalud mu ovo sve bilo", navedeno je u dopisu ministra Almira Bećarevića.

Almir Bečarević
Foto: Ministarstvo komunalne privrede KS: Almir Bečarević

Portal Radiosarajevo je ranije izvještavao o situaciji sa Bistričkim potokom, te lokalitetima Curine njive na području mjesne zajednice Širokača, te ostalih mjesnih zajednica u općini Stari Grad. 

Osim problema na lokalitetu Bistričkog potoka na kojem se deponuje otpad sa obližnjeg gradilišta, iste probleme sa gradilištem su naveli i Armin Đono iz mjesne zajednice Širokača. 

Jedino rješenje kako navodi za lokalitet Curinih njiva jeste stopiranje gradnje, što je naveo kao jedini način da se problem sa klizištem riješi.

"Rješenje je stopiranje gradnje Trebević Hillsa, koji je u drugom entitetu. Načelnik Čengić će kontaktirati nadležne, kako je rekao, ali ne znamo koliko će se i kada poduzeti po pitanju gradnje."

Dokumenti koje je poslao Almir Bečarević navode da su nadležne vlasti znale za dešavanja na terenu još od 2023. godine. 

"Na osnovu člana 159. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS" broj: 13/02, 50/10, 87/07, 66/18), člana 17. Statuta Opštine Istočni Stari Grad ("Službene novine Grada Istočno Sarajevo" broj: 33/17), Načelnik opštine, izdaje: Saglasnost "SAAR" d.o.o. Sarajevo, ulica: Nikole Šopa broj 9. i "Fahad International" d.o.o Sarajevo, ulica Nikole Šopa broj 9. da može bez naknade vršiti privremeno odlaganje građevinskog materijala i mašina na zemljištu označenom po novom premjeru k.č. broj: 166/8 i 167 K.O.Trebević, a sve u svrhu izgradnje poslovnog objekta.

Održana vanredna sjednica civilne zaštite zbog potencijalnog klizišta u Sarajevu, ovo su zaključci

Održana vanredna sjednica civilne zaštite zbog potencijalnog klizišta u Sarajevu, ovo su zaključci

Odlaganje materijala i parkiranje mašina vršiti u toku izgradnje objekta, a po završetku radova podnosilac zahtjeva se obavezuje da vrati parcelu u prvobitno stanje."

U potpisu dokumenta od 5. jula 2023. godine stoji ime načelnika općine Istočni Stari Grad Boje Gašanovića.

Dokumenti
Foto: Ustupljene fotografije: Dokumenti

Dana 11. septembra 2023. godine, informacija je dostavljena i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Međuentitetskom tijelu za okoliš.

"Poštovani,

Dana 8. septembra 2023. godine, zaprimili smo informaciju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, broj 07-2-717/23 od 6. septembra 2023. godine, a u vezi izvođenja radova u sklopu izgradnje "Trebević Hills" kompleksa na Trebeviću i ostalih aktivnosti koje se odvijaju u kontaktnoj zoni Zaštićenog pejzaža "Trebević".

Vezano za slučaj izgradnje kompleksa "Trebević Hillsa", obavještavamo Vas da je nadzornička služba Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo, dana 5. septembra 2023. godine, izvršila detaljan neposredan nadzor na lokaciji izgradnje pomenutog kompleksa. Utvrđeno je da su postojeći pripremni radovi, što uključuje zemljane radove i sječu šume, vršeni van granice Zaštićenog pejzaža 'Trebević', ali je neophodno napomenuti da se isti izvode uz samu granicu ZP, tačnije 50 metara od pomenute granice, što u budućnosti može imati implikacije u smislu zaštite samog prostora.

Vrlo važno je istaći problem 'Bistričkog potoka', inače, stalnog vodotoka koji 'kupi' sve površinske vode sa područja Trebevića, a koji protiče između granice Zaštičenog područja 'Trebević' i lokacije izvođenja radova, a čije korito je trenutno ugroženo na način da je normalni protok vode ugrožen velikim količinama zemlje, kamena i obrušenih stabala.

Napominjem, iako se nalazi van zaštićenog područja, odnosno teritoriji općine Istočni Stari Grad, a imajući u vidu da pomenuti potok daljnjim tokom ulazi u naseljeno područje, tačnije Bistrik, Općina Stari Grad Sarajevo, pomenuto može imati implikacije u smislu stvaranja retencione pregrade što može dovesti do bujičnih poplava za vrijeme obimnijih padavina, a što bi ugrozilo lokalno stanovništvo.

Dokumenti
Foto: Ustupljene fotografije: Dokumenti

Vrlo je važno napomenuti da je na čitavom području Trebevića, u kontaktnoj zoni sa Zaštićenim pejzažem 'Trebević', kako proteklih godina, a trenutno još izraženijih, prisutan pritisak u smislu izvođenja građevinskih radova, što direktno može imati posljedice u smislu zaštite okoliša i životne sredine.

Ovdje treba posebno naglasiti da je prema našim informacijama i na teritoriji Republike Srpske proglašeno zaštićeno prirodno područje, te se postavlja pitanje kojim zakonom je dozvoljena tolika gradnja iako su propisi zakona o zaštiti prirode jasni u restriktivnim mjerama u domenu građenja, te da će se ovom gradnjom prekršiti razni međunarodni sporazumi u oblasti zaštite prirode i okoliša koje je Bosna i Hercegovina potpisala. Sama činjenica da se radi o dva susjedna zaštićena prirodna područja govori da je Međuentitetsko tijelo shodno članu 10. Zakona o zaštitit prirode FBIH dužno da vrši koordinaciju rada po pitanjima zaštite prirode između relevantnih administrativnih tijela".
U cilju zaštite javnog i privatnog interesa, potrebno je da u skladu sa nadležnostima propisanim članovima 125. i 126. Zakon o zaštiti okoliša FBiH poduzmete hitne mjere kako bi se zaustavila gradnja i zaštitio Trebević."

U potpisu dokumenta od 11. septembra 2023. godine", navodi tadašnji ministar Almir Bečarević.

Dokumenti
Foto: Ustupljene fotografije: Dokumenti

U dokumentu iz 12. septembar 2023. godine, isti tekst je dostavljen Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske, Šumarska inspekcija, u kojem se zahtjeva nadležno postupanje u vezi sa predmetom navedenim u dokumentima.

Nova (stara) alarmantna situacija u Sarajevu: "Stanje je katastrofalno, rješenje - obustava gradnje"

Nova (stara) alarmantna situacija u Sarajevu: "Stanje je katastrofalno, rješenje - obustava gradnje"

Izmjena navedena u ovom dokumentu glasi "Na licu mjesta utvrđeno je da su stabla posječena suprotno procedurama propisanih u Zakonu o šumama RS ("Službeni glasnik RS", broj: 75/08, 60/13 i 70/20), odnosno da je izvšeno nedozvoljeno krčenje šuma, da stabla nisu doznačena i obrojčena, te da je dio stabala odvezen na nepropisan način bez otpremnog iskaza i uređenog zemljišta nakon izvršene sječe u skladu sa šumarskom strukom.

Prema informacijama kojim raspolažemo investitor koji je izvršio nelegalnu sječu šuma na lokaciji 'Trebević Hills' je 'MM REAL ESTATE', ulica Milana Preloga 12a, 11 sprat, 71000 Sarajevo. U cilju zaštite javnog i privatnog interesa, potrebno je da u skladu sa Vašim nadležnostima izvršite inspekcijski nadzor na prethodno navedene okolnosti i po službenoj dužnosti poduzmete mjere propisane Zakonom o inspekcijama RS ("Službeni glasnik RS", br. 18/20)." Potpisan je također Almir Bečarević

Portal Radiosarajevo.ba je ranije govorio o potencijalnom krčenju šuma, a osvrnuli smo se i na potencijalni Zakon o šumama u Federaciji BiH sa federalnim zastupnikom Damirom Nikšićem (Naša stranka).

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije