Priča o Denisu koji je među 6.000 radova osvojio prvo mjesto

Radiosarajevo.ba
Priča o Denisu koji je među 6.000 radova osvojio prvo mjesto
Mreža mira / Upoznajte Denisa Avdića iz Jablanice, koji je u konkurenciji 88 zemalja donio zlato BiH
Ovako je sve počelo: Denis Avdić je jedan tipičan trinaestogodišnjak koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja.

No, i pored svih obaveza koje ima napisao je esej za konkurs u Japanu (The Goi Peace Foundation), podržan od strane UNESCO-a, The change I want to make.

Desetak dana nakon što je poslao esej, na njegovu e-mail adresu stigla je informacija o konkursu povodom Međunarodnog dana mira na temu May Peace Prevail.

Tema ga je veoma zainteresovala, ali je imao zaista malo vremena, svega 12-ak dana do kraja konkursa, ali je to shvatio kao izazov, tako da je nekoliko dana do kasno u noć radio na detaljima koje je zamislio. A pazio je i na najsitnije detalje na građevinama, od poznate crkve u Moskvi, Taj Mahala, Big Bena, do Eiffelovog tornja ili Kipa slobode. Nije želio propustiti nijedan detalj koji je zamislio, a u sve je još ukomponovao naš dobri Stari most koji spaja obale i ljude, piše mreza-mira.net

Rad je poslan bez očekivanja, jer konkurencija je bila ogromna, preko 6.000 radova iz 79 zemalja svijeta. Ali, čuda se dešavaju, i Denis je ušao u finale! Na osnovu odluke 61 internacionalnog sudije Denis je pobijedio u njegovoj dobnoj kategoriji!

Kao nastavak rada plan je da se u Jablanici postavi Mirovni stub. Peace Poles International ima svoje ogranke po cijelom svijetu, a jedan od projekata im je i Peace Pole (Mirovni stub), koji šalju onima koji daju svoj doprinos u očuvanju mira i širenju ideja o miru. Do sada su stubove poslali i postavili u 180 zemalja, a kod nas će doći zahvaljujući Denisovom radu.

Bosna i Hercegovina ima izuzetnu, nevjerovatno pametnu i talentiranu djecu na koju svi trebamo biti ponosni. Asocijacija na BiH ne trebaju biti rat i stradanje, politički sukobi i prošlost, trebamo im pokazati Bosnu i Hercegovinu sa bogatstvom kultura, religija, naroda koji žive u njoj, sa djecom na koju trebamo biti ponosni.

Zato je bitno uključivanje škola u globalna takmičenja, da svima pokažemo koliko vrijedimo, kakve nastavnike imamo, i šta sve radimo i postižemo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije