Prezentacija rezultata rada Zemaljskog muzeja nakon ponovnog otvaranja

Radiosarajevo.ba
Prezentacija rezultata rada Zemaljskog muzeja nakon ponovnog otvaranja
Foto: KONS / Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja

U Zemaljskom muzeju BiH danas je održana prezentacija rezultata rada muzeja nakon ponovnog otvaranja 2015. godine. Tom su se prilikom prisutnima obratili Erik Nelson, ambasador SAD-a u BiH, direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić i Siniša Šešum, predstavnik UNESКO-a u BiH.

Ovaj medijski događaj bio je i prilika da se najavi početak II faze projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“ za koji su sredstva u iznosu od 425.000 dolara(765.000 konvertibilnih maraka) i ovaj put obezbijeđena iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa, odnosno U.S. Department of State.

Projekat provodi Кomisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Glavni cilj II faze je poboljšati otpornost sve četiri zgrade muzejskog paviljona na rizike od požara, poplava i negativnih uticaja okoline, u cilju bezbjednosti zbirki i očuvanja preko tri miliona artefakata. 

Tokom prve faze projekta koja je okončana sredinom ove godine, i za koju je Vlada SAD-a izdvojila preko jedan milion konvertibilnih maraka (oko 625.000 dolara), nivo zaštite zbirki usklađen je sa međunarodno propisanim standardima. U tom smislu, završeni su radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te video nadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja.

Ugrađen je najsavremeniji sistem video nadzora na objekte muzeja, te je sa ukupno 104 spoljne i unutrašnje kamere i protivprovalnim senzorima značajno unapređena bezbjednost od krađe i vandalizma. Zaštita od vandalizma i krađa unapređena je i restauracijom balustradnih ograda na terasama muzeja, koje osim funkcionalnosti doprinose i estetskoj vrijednosti ambijentalne cjeline. Pored navedenih aktivnosti izvršena je restauracija krovova nad Odjeljenjem za praistoriju i restauracija enterijera, kao i restauracija zidnog i stropnog slikarstva u ovom Odjeljenju.

Pored toga, nabavljena je sofisticirana oprema za potrebe provođenja postupaka preventivne konzervacije zbirki. Riječ je o trinaest savremenih aparata koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja, te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije.

Dalje aktivnosti planirane II fazom projekta urađene su u skladu s preporukama stručnjaka Smitsonian instituta iz Vašingtona, koji su posjetili muzej.
U ovoj fazi projekta u naredne dvije godine planirano je provesti sljedeće aktivnosti:

• Radove na elektroinstalacijama u četiri paviljona muzeja;
• Obezbjeđivanje odgovarajućih okolišnih uslova, obnavljanjem vodovodnih i kanalizacionih instalacija;
• Popravku i zamjenu stolarije za zgradu Odsjeka za prirodne nauke te
• Djelomičnu hitnu sanaciju krovova na zapadnom objektu.

Naglašavamo da je ovaj projekat od izuzetnog značaja ne samo za identitet grada Sarajeva, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, te predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Кomisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zemaljskog muzeja BiH i Ambasade SAD u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije