Predstavljanje knjige „Sefernama iz Irana“ u Rijeci

Radiosarajevo.ba
Predstavljanje knjige „Sefernama iz Irana“ u Rijeci
Foto: Bljesak.info / Sefernama iz Irana

U srijedu 30. oktobar na Filozofskom fakultetu Riječkog univerziteta predstavljena je knjiga memoara i putopisa Hajrudina Somuna "Sefernama iz Irana".

Ovu sjajnu kompilaciju razgovora koje Somun vodi sa svojim imaginarnim prijateljem bogatstvo je iranske povijesti, politike, poezije, filozofije, kulinarstva i kulture koja čitatelja poziva na druženje s Iranom i intenzivniji interes za putovanje u tu zemlju.

Knjigu su predstavili politolog i teolog Vedran Obućina, filozofkinja i teologinja prof.dr. Rajka Švrljuga te filozof i povjesničar dr. Domagoj Krpan. Ovaj riječki trojac je svaki iz svoga kuta doživio Somunovu knjigu. Obućina je povezao emotivne i dubinski doživljene događaje i susrete autora s Irancima sa svojim vlastitim doživljajima za vrijeme boravka u Iranu.

Švrljuga se osobito osvrnula na autorovo razumijevanje filozofije svijetla i tradicije velikih iranskih filozofa kao što su Suhravardi, Mula Sadra i Mirdamad, a koji i danas odjekuju svojim mislima u životima milijuna Iranaca. Krpan je analizirao Somunov pristup modernoj iranskoj povijesti, osobito Iransko-irački rat koji cijelo vrijeme daje pozadinu Somunovog boravka u Iranu.

Gospodin Somun je prethodnog dana na Pravnom fakultetu, zajedno s Vedranom Obućinom,takođe analitičarom zbivanja na Srednjem istoku i autorom knjige "Politički sustav Islamske Republike Iran", održao predavanje pod nazivom "Uloga Irana na Bliskom istoku od 1979. godine do danas", gdje je istaknuta civilizacijska uloga Irana u proteklih 2500 godina u regiji Bliskog i Srednjeg Istoka, te snažna neovisna politika koju Iran vodi od Islamske revolucije 1979. do danas.

Kao sudionik brojnih prijelomnih događanja, revolucije i Iransko-iračkog rata, gospodin Somun je dao mnoga viđenja iz svog subjektivnog kuta, stečenog kao novinar i diplomat Jugoslavije u tim zemljama. Predavanju i raspravi koja je uslijedila nazočila j veća grupa profesora i studenata, a djelatnici Pravnog fakulteta su istakli da su takva gostujuća predavanja dobrodošla, posebno kada se radi o predavačima koji su izravni sudionici svjetskih događanja o kojima naša akademska zajednica ima malo informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije