Hajrudin Somun: Erdogan – svemoćni gospodar Turske

Radiosarajevo.ba
Hajrudin Somun: Erdogan – svemoćni gospodar Turske
Foto: Radiosarajevo.ba / Erdogan i Somun

Hajrudin Somun, vanjskopolitički analitičar, novinarski i diplomatski veteran, vrstan poznavatelj prilika na Bliskom istoku i svojevremeno izvještač s tog područja, te prvi bh. ambasador u Ankari, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba da ishod jučerašnjih izbora u Turskoj, koji su prvi put bili i parlamentarni i predsjednički istovremeno, i jeste i nije iznenađujući.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, jučerašnji izbori u Turskoj okončani su nadmoćnom pobjedom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

 "Jeste, jer smo svi redom koji smo pravili pretpostavke, osim predsjednika i njegovih sljedbenika, bili uvjereni da će biti drugog kruga predsjedničkih izbora. A nije, zato što je Erdogan do sada uspijevao da ostvari sve svoje namjere kako bi se popeo na tron svemoćnog, sveodlučujućeg gospodara Turske, ne kršeći osnovna pravila savremenog demokratskog izbornog sistema. Pa je tako učinio i sada, uprkos pojavi prvog ozbiljnijeg rivala s kojim je sekularna Turska isturila i očekivala da bar uzdrma, ako ne i naruši, Erdoganovu dominaciju", kaže Somun.

Erdogan proglasio pobjedu, čestitali mu Izetbegović, Vučić, Rama...

 Primijetio je da je Muharrem Ince prva ličnost poslije Bulenta Ecevita koja je mogla da Tursku vrati u period kada su se smjenjivali predsjednici i premijeri kemaliatičke Turske.

 "Čak je tao čak i Aturkov nasljednik Ismet Inenu propadao na izborima i vraćao se, a Sulejman Demirel bio pet, šest puta premijer i predsjednik. Sada, i bar za narednih desetak godina, nema toga više, iako ne treba zaboravljati da je turska ekonomija sa posljednjim sekularnim liderom Edževitom bila na ivici bankrota kada se  na političkoj sceni pojavio Recep Taip Erdogan", navodi on.

Pored Erdoganove nedvosmislene pobjede, Somun je primijetio još neke važne činjenice: 

 "Posjedujući referendumski dekret po kojem mu Erdogan oduzima većinu prava koja bi trebalo da ima po klasičnoj parlamentarnoj demokratiji, turski Medžlis će se polako svesti na status koji u Britaniji, na primjer, ima Dom lordova, ili još bolje, ruski parlament Vladimira Putina. Eto, u takav period ulazi Turska poslije jučerašnjih izbora", zaključio je Somun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije