Pozivaju se vulkanizeri da dovezu i besplatno odlože neograničene količine automobilskih guma

7
A. Kapo
Pozivaju se vulkanizeri da dovezu i besplatno odlože neograničene količine automobilskih guma
Foto: Pexels / Ilustracija

Stare automobilske gume godinama su veliki problem, pogotovo ako se uzme u obzir ekološki sistem.

Kao što je poznato, gume se ne smiju odlagati na deponije. Istovremeno, spaljivanje je zakonom kažnjivo i, naravno, štetno za životnu sredinu.

Problem odlaganja automobilskih guma, očekivano, najviše muči vulkanizere. Mnogi kažu da mjesečno imaju i više od 100 guma koje moraju negdje odložiti, ali da im nije ponuđeno mnogo mogućnosti. Priroda svakako nije opcija, ali odnedavno ne mogu ni u cementare, gdje su ranije bile paljene, što je prije nekoliko godina zabranjeno zbog negativnih ekoloških efekata.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Ovaj problem je pogotovo izražen u vrijeme zimske i, obratno ljetne sezone, kada vlasnici svakako mijenjaju gume, a nerijetko dotrajale ostavljaju i kupuju nove.

Začarani krug

Ovom problemu uskoro bi makar privremeno mogao doći kraj. Prema informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, KJKP RAD u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša organizuje akciju prikupljanja automobilskih guma.

Radi se o putničkom programu, a gume mogu biti maksimalne veličine do 16 cola.

Pitali smo RAD, dobili smo odgovore: Lišće i dalje pravi izazov za pješake, ali i vozače

Pitali smo RAD, dobili smo odgovore: Lišće i dalje pravi izazov za pješake, ali i vozače

"Pozivaju se vulkanizeri da dovezu i besplatno odlože neograničene količine automobilskih guma. Akcija traje do 1. februara 2024 godine", poručili su iz RAD-a.

Iz RAD-a pojašnjavaju da se imaju rješenje i za one koji nemaju mogućnost prevoza. Istina, ova usluga se i naplaćuje.

"Oni koji nemaju mogućnost prevoza, a imaju velike količine automobilskih guma, mogu angažovati naša vozila pozivom na broj 033 641 051, sa napomenom da se ova usluga naplaćuje", naveli su iz RAD-a.

Lokacija na kojoj se vrši odlaganje guma je Reciklažno dvorište u sklopu Sanitarne deponije Smiljevići, koja se nalazi u ulici Adema Buće na broju 556.

"Odlaganje se može vršiti svakim radnim danom od 8 do 15 sati", dodali su iz RAD-a.

Paljenje guma

Ovim potezom RAD-a problem sa gumama mogao bi se pomjeriti sa mrtve tačke. Iz RAD-a naglašavaju da gume završe na svim mjestima osim na onim na kojima bi i trebali. Njihovi radnici svemu navedenom svjedoče skoro svakodnevno.

"Problem zbrinjavanja automobilskih guma, koje završe pored kontejnera ili u kontejnerima, zatim riječnim tokovima, a nerijetko dolazi i do paljenja samih guma, situacije su kojima svjedočimo gotovo svakodnevno. Sve to dovodi do zagađenja zraka, ali i kompletnog okoliša", zaključili su iz RAD-a.

Javna je tajna da su neodgovorni pojedinci čak i ložili gume, a o posljedicama ovakvog čina u gradu koji svako malo muku muči sa kvalitetom zraka, ne treba ni pisati.

Kako to rade u uređenim zemljama?

U uređenim zemljama, osim reciklažnih dvorišta, serviser koji vam zamjenjuje gume dužan je na adekvatan način pobrinuti se za vaše stare gume.

U takvim zemljama, među kojima je i Hrvatska, ima i ovlašteni sakupljač otpadnih guma.

Ovlašteni sakupljač dužan je preuzeti stare auto gume bez naknade te je on čak obavezan po vašem pozivu iste preuzeti u roku od 20 dana od dana poziva.

Na internetski stranicama čak je moguće pronaći mjesta po gradovima gdje odložiti stare auto gume.

Istovremeno, postoji i popis reciklažnih dvorišta te popis ovlaštenih sakupljača. Bravo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije