Ovo su gume iz budućnosti: Komuniciraju s točkom u svrhu detekcije problema

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su gume iz budućnosti: Komuniciraju s točkom u svrhu detekcije problema
Foto: Continental / Conti C.A.R.E.

Tehnološki sistem Conti C.A.R.E. ('Connected. Autonomous. Reliable. Electrified.' ili na bos. 'Povezano. Autonomno. Pouzdano. Elektrifikovano.') pokazuje kako bi točak i guma potencijalno mogli komunicirati u budućnosti.

Guma, koja je još prije 4 godine predstavljena na međunarodnom salonu automobila IAA 2019 u Frankfurtu, opremljena je senzorima u strukturi gume koji kontinuirano generišu i interpretiraju podatke.

Prikupljeni podaci obuhvaćaju dubinu profila, moguća oštećenja, temperaturu i pritisak zraka u gumama. Podaci o stanju gume šalju se putem kontrolnog sistema ContiSense u web-baziranu aplikaciju ContiConnect Live, koja zauzvrat podržava učinkovito upravljanje prijevozom za upravnike voznih parkova.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Osim toga, pritisak u gumama može se aktivno podešavati putem centrifugalnih pumpi integrisanih u točku. Kada vozilo ubrzava, centrifugalna sila u točku djeluje na pumpu i stvara kompresovani zrak.

Na ovaj način, PressureProof tehnologija integrisana u Conti C.A.R.E. gumama održava pritisak u gumama unutar idealnog raspona, pomažući u dugoročnom smanjenju emisije CO2. Višak kompresovanog zraka skuplja se u integrisani spremnik i može se koristiti za podešavanje pritiska na kratke periode u skladu s različitim situacijama na cesti.

IAA 2019 - Tomorrow's Tire: Conti C.A.R.E.

Shared mobility is becoming more and more popular: Conti C.A.R.E., our latest wheel-tire concept, is especially suited for autonomous and electric vehicles in urban areas, like robo-taxis. 🚌🏙 At this year's IAA, we’ve presented the concept of using electrification and connectivity for a more sustainable tire management. These tires not only feature built-in sensors monitoring the tire’s condition, but also centrifugal pumps inside the wheel, which actively adjust tire pressures. Have a look at our ideas for tomorrow's urban tire and safety. Learn more 👉 bit.ly/ContiCARE #LivingMobility #IAA19

Posted by Continental on Thursday, September 19, 2019

S ovim tehnološkim sistemom, Continental je demonstrirao kako se interakcija tehnologije točka i guma, kao i mogućnost upravljanja njihovim svojstvima performansi, mogu fino podesiti u budućnosti.

Conti C.A.R.E.
Foto: Continental: Conti C.A.R.E.

Conti C.A.R.E. gume su optimizovane u skladu sa zahtjevima elektrifikovane i autonomne vožnje u scenarijima privatnog i zajedničkog prevoza, piše Tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije