Collegium Artisticum / Povodom Dana mladosti otvorena izložba "Portreti Josipa Broza"

25. 05. 2022. u 20:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom 25. maja - Dana mladosti, danas je u sarajevskom Colegium Artisticumu otvorena izložba "Portreti Josipa Broza".

Autor svih portreta je Mario Mikulić. Njegov sin Goran ovim povodom se prisjetio se 70-ih godina kada je u Bugojno pozvano 13 slikara da slikaju Tita.

"Mario je 1978. godine u Sarajevu napravio izložbu tih Titovih portreta. Otac mi je pričao da mu je Tito rekao da su to najbolji portreti koji su do tada napravljeni. Ja sam tada bio jako ponosan na svog oca, jer je u to vrijeme to bilo nešto 'aman", kazao je Goran Mikulić za Federalni radio.

Povodom Dana mladosti otvorena izložba

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Povodom Dana mladosti otvorena izložba "Portreti Josipa Broza"

U Coloseum Artisticumu su izloženi radovi koje je Mikulić radio u različitim tehnikama, poput crteža ili ulja.

Jedini eksponat koji nije Mikulićev portret Tita, ali je svakako neraskidivo vezan za njega, je jedna od originalnih štafeta mladosti. Radi se o jedinom primjerku štafete mladosti koji nije u muzeju u Kući cvijeća u Beogradu.

Dan mladosti se obilježava poslije Drugog svjetskog rata i to na datum koji se slavi kao 'Titov drugi rođendan'. Tito je rođen 7. maja, ali je 25. maja 1944. godine 'za dlaku' izbjegao da bude ubijen ili uhvaćen. Tog dana su Nijemci izvršili vazdušni desant na Drvar. U tom trenutku se na tom mjestu nalazio Tito i Vrhovni štab NOVJ-a.

Povodom Dana mladosti otvorena izložba

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Povodom Dana mladosti otvorena izložba "Portreti Josipa Broza"

Tito je preživio napad koji je naredio lično Adolf Hitler samo zbog činjenice da Nijemci u tom momentu nisu precizno znali gdje se on nalazi, odnosno da je smješten u kući u pećini. Parizanske jedinice su imale vremena da odgovore na napad, a Tito i Vrhovni štab da se povuku iz Drvara za Glamoč. Odatle su avionom prebačeni na ostrvo Vis.

Inače, za kraj pomenimo i to da je autor portreta Mario Mikulić dobitnik brojnih priznanja, između ostalog i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koju je primio davne 1966. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)