Akcija sarajevskih srednjoškolaca: "I kopija vrijedi"

J. Ć., F. Z.
Akcija sarajevskih srednjoškolaca: "I kopija vrijedi"
Danas je Međunarodni dan srednjoškolaca koji Asocijacija srednjoškolaca obilježava od 2009. godine.

Ovaj dan obilježava se u sjećanje na praške studente i srednjoškolce koji su davne 1939. godine strijeljani iz razloga što su izašli i pobunili se na mirnim protestima protiv nacističke okupacije svoje države.

Od tada svi srednjoškolci širom naše države i svijeta obilježavaju ovaj dan koji se vodi kao Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata.

Koliko se prava srednjoškolaca danas poštuju u našoj državi?

Glasnogovornica ove asocijacije Devleta Šabić je za portal Radiosarajevo.ba kazala kako se upravo kroz ove aktivnosti i projekte trude što više poboljšati prava srednjoškolaca i studenata. 

U okviru današnjeg okupljanja realizirana je posebna akcija, tj. peticija kojom se želi olakšati jedan od najvažnijih zadataka skoro svih srednjoškolaca. Radi se o upisu na fakultete. 

"Današnju akciju nazvali smo 'I kopija vrijedi' s ciljem da se svim srednjoškolcima omogući predaja ovjerenih kopija diploma na visokoškolske ustanove", kazala je Šabić, istaknuvši kako će danas ispred katedrale Srca Isusova potpisivati peticiju i ovim putem pozvala sve građane da se pridruže kako bi potpisali, te time omogućili predaju ovjerenih kopija diploma za upis na fakultete.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u 57 lokalnih zajednica, gdje su glavni akteri srednjoškolci.

"Aktivnosti koje ćemo mi raditi jeste flashmob ispred Katedrale, zatim, potpisivanje peticije i postavljanje info-ploča u svim srednjim školama širom BiH. Ovih 57 gradova koji su danas uzeli učešće u ovoj akciji, te nakon potpisanih peticija i prikupljenih potpisa, slijede sastanci s predstavnicima ministarstava obrazovanja BiH", kazala nam je Šabić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije