Na današnji dan emitiran je prvi radijski prijenos iz Sarajeva

S. H.
Na današnji dan emitiran je prvi radijski prijenos iz Sarajeva
Iz Sjedinjenih Američkih Država početkom dvadesetih godina prošlog vijeka začula se prva radijska emisija.

Tadašnja Kraljevina SHS nije dugo zaostajala za Zapadom. 

"Maja 1926. godine pokrenut je Radio Zagreb. Nakon toga Radio Ljubljana (1927) pa onda Beograd, 1929. (Doduše, 1990-ih se ustvrdilo da je neka preteča radio programa u Beogradu započela još oktobra 1924)", pisao je Boro Kontić u svom tekstu posvećenom Svjetskom danu radija.

Prva radiostanica koja se čula na prostoru Bosne i Hercegovine bila je Radio Beograd, stanica koja je svečano otvorena 24. marta 1929. godine.

Od samog otvaranja radiostanice, na frekvenciji radija Beograd najčešće se čula sevdalinka koju izvode romski orkestri, a brzo nakon toga ovaj radio će pokrenuti i prve radijske prijenose iz poznatih kafana tog vremena.

Urednici na ovom radiju bili su: Ivo Andrić, Ljubomir Simović, Duško Radović, Radomir Konstantinović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Gordan Mihić, Vladislav Bajac i Aleksandar Gatalica.

Već nakon prve godine emitiranja ovog radija, 1930. godine Radio Beograd broji 494 pretplatnika iz Sarajeva i povećanje broja istog. 

Od te godine Radio Beograd je redovno izvještavao iz BIH i pratio sve značajne datume u životima bh. stanovnika čestitajući im praznike i emitirajući razne priloge. 

Radio Beograd je 1935. godine posvetio Sarajevu cijeli broj časopisa, kao i cjelodnevnu emisiju koja je emitirana na današnji dan 1935. godine, što predstavlja i prvi radijski prijenos iz Sarajeva, navodi se u knjizi Sevdah Damira Imamovića.

U programu radija emitirane su Večeri bosanske sevdalinke i nastup Tamburaškog zbora muslimanskog društva "Bratstvo" s Vratnika. Pored zbora nastupili su i vokalni solisti Ibrahim Buljubašić i Zejna Habulović.

Od naredne godine prijenosi iz Sarajeva postaju redovni - prenose se godišnje zabave i ostale aktivnosti Gajreta, saz Vejsila Hadžibegića, pjevanje Zahida Nalića.

Prva radiostanica u BiH bila je kultni Radio Sarajevo

"Godinama smo učili da je prva radio stanica u BiH - Radio Sarajevo pokrenuta 10. aprila 1945. a onda smo, sa nekoliko decenija zakašnjenja, doznali da je 'Krugovalna postaja Sarajevo' počela sa radom 14. jula 1942. (na rođendan poglavnika Ante Pavelića) i sve vrijeme tokom II svjetskog rata u okrilju NDH emitovala program. Čula se u krugu od 300 kilometara oko Sarajeva. Svoj prvi direktni prenos, radiostanica iz Sarajeva, pod kontrolom ustaških vlasti, uradila je iz Travnika, 19. decembra 1943. sa svečanosti predaje odlikovanja Zagrebačke konjičke pukovnije. Radio Sarajevo, koji se javlja slušaocima samo četiri dana nakon što su Titovi partizani oslobodili glavni grad BiH, svoj prvi direktni prenos radi iz Sarajeva. Treće zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenje BiH. 26. aprila 1945", naveo je Boro Kontić.

Prvi tehničar i spiker Đorđe Lukić Cigo je10. aprila 1945. godine izgovorio: "Ovdje Radio Sarajevo. Smrt fašizmu - sloboda narodu!" i time obilježio početak rada prve radiostanice u BiH.

Đorđe Lukić Cigo na Radiju Sarajevo - Na današnji dan emitiran je prvi radijski prijenos iz Sarajeva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije