Poštarina od 1,80 KM je (ne)legalna: Predložena zabrana naplate!

Benjamin Redžić
Poštarina od 1,80 KM je (ne)legalna: Predložena zabrana naplate!

Poštarina od 1,80 maraka za dostavu paketa (koji ne podliježu carinskom pregledu) izaziva nezadovoljstvo velikog broja građana Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Senaid Begić inicirao je zabranu naplate ove poštarine ocijenivši je "nelegalnom",a mi smo za komentar o inicijativi pitali i BH Poštu i HP Mostar.

Inače, pitanje naplate ove poštarine nedavno je rješeno u Hrvatskoj, kada je zabranjena naplata iste.

Podsjetimo, ovu poštarinu naplaćuju sva tri javna operatera u Bosni i Hercegovini. Naplata se vrši bez obzira na to što je poštarina plaćena u odlaznoj pošti. 

"S obzirom na to da je poštarina za sve pakete već plaćena u odlaznoj pošti, poštanski emiteri su uvođenjem naplate duple poštarine prekršili Zakon o poštama Bosne i Hercegovine po članovima 5. i 6, Zakon o poštanskom prometu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i odredbe Svjetske poštanske konvencije 15.5. i 15.2. koju je ratifikovala Bosna i Hercegovina", naveo je u inicijativi.

Građani nezadovoljni zbog naknade od 1.80 KM koju naplaćuje BH Pošta

Naplatu poštarine je nazvao "pljačkom građana Federacije Bosne i Hercegovine". Begić je mišljenja da operateri uprihoduju milione maraka naplatom poštarine od 1,80 maraka.

"Očigledno je da, iako pojedinačni iznos i nije tako velik, gledajući ukupan broj pristiglih pošiljki, radi se o velikim iznosima koje poštanski operateri uprihoduju, po ovoj osnovi. Samo u Sarajevo pristigne oko 2.000 paketa dnevno. Radi se o milionskim prihodima za poštanske operatere u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koje su oduzete građanima", napisao je u obrazloženju inicijative Federalni parlamentarac Socijaldemokratske partije.

BH Pošta: Za četiri dana stiglo 11 tona pošiljki, najviše iz Kine

Podsjetio je na dopis Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Agenciji za poštanski promet Bosne i Hercegovine u kojem je naglašeno sljedeće:

"Potrebno je da hitno postupite, u skladu sa sa svojim obavezama propisanim članom 10. st: (1) i (2), te nadležnostima iz stava (5) tač: b), d) e) istog člana, a u vezi člana 9 stav (3) Zakona o poštama Bosne i Hercegovine, a što predstavlja prekršaj u skladu sa članom 21. navedenog zakona."

Senaid Begić - undefined

Foto: SDP BiH: Senaid Begić

Šta su poručili iz BH Pošte i HP Mostar?

Kako komentarišu tvrdnju da je naplata poštarine nelegalna i inicijativu za njeno ukidanje – pitali smo dva javna poštanska operatera u Federaciji Bosne i Hercegovine, BH Poštu i HP Mostar. Do objavljivanja ovog članka dobili smo odgovor od BH Pošte, ali ne i od HP Mostar.

Iz BH Pošte su obrazložili zašto vrše naplatu, ali nisu komentarisali inicijativu za ukidanje naplate.

Poručili su da djeluju u skladu sa propisima i tvrde da su o naplati poštarine obavijestili sve one koji moraju biti obaviješteni, uključujući korisnike usluga to jeste građane i Agenciju za poštanski promet Bosne i Hercegovine.

"Naplata naknade za pismonosne inostrane pošiljke sa robom u iznosu od 1,80 maraka temelji se na izmijenjenoj klasifikaciji poštanskih usluga (Konvencija Svjetske poštanske unije, usvojena na Kongresu Svjetske poštanske unije u Istanbulu 2016. godine, a koja je stupila na snagu od 1.1.2018. godine), prema kojoj se podjela pismonosnih pošiljaka prema sadržaju vrši na pismonosne pošiljke koje sadrže dokumente i pismonosne pošiljke koje sadrže robu (čl. 17.2 i 17.3)", saopštili su.

Kako su objasnili, pošiljke koje prispjevaju iz inostranstva i sadrže robu, prispjevaju u Bosnu i Hercegovinu sa brojevima koji nisu pojedinačno evidentirani u manipulativnim ispravama za pismonosne pošiljke od strane zemlje porijekla i samim tim broj na pošiljci nije registrovan.

Za pošiljke koje su evidentirane i koje podliježu carinskim pregledima se ne naplaćuje poštarina, tvrde iz BH Pošte.

"Počev od 1.7.2018. godine BH Pošta, prilikom uručenja od primaoca pismonosnih pošiljaka iz inostranstva koje su iz otpremne države prispjele kao obične, a sadrže robu naplaćuje iznos od 1,80 maraka koliko iznosi poštarina za preporučeno rukovanje pošiljkom u unutrašnjem prometu u skladu sa Cjenovnikom BH Pošte. Za pošiljke koje su prispjele evidentirane ili podliježu carinskom pregledu u smislu carinskih propisa, ova naplata se ne vrši", naveli su.

Od sutra novi propisi: Kako će se cariniti internet pošiljke iz inozemstva

Podsjetili su kada se naplaćuje naknada za pismonosne pošiljke.

"U skladu sa Općim uvjetima za obavljanje poštanskih usluga (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, broj:102/10) javni poštanski operateri u Bosni i Hercegovini naplaćuju naknadu za obične pismonosne pošijke u slučaju nemogućnosti uručenja pošiljaka koje ne odgovaraju standardnim dimenzijama za pismonosne pošiljke. Naime, uručenje pošiljaka koje sadrže robu na način kako se uručuju obične pismonosne pošiljke (u kućni poštanski kovčežić, bez potpisa primaoca ili ovlaštenog lica) u većini je slučajeva nemoguće zbog gabarita omota ili oblika sadržaja, kao i zbog rizika od krađe pošiljaka iz kućnog kovčežića", istakli su iz BH Pošte naglasivši da je Agencija za poštanski promet Bosne i Hercegovine 7. novembra 2018. obavijestila Ministarstvo komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine i javne poštanske emitere da imaju mogućnost naplate obične pismonosne pošiljke u slučaju nemogućnosti uručenja pošiljaka koje ne odgovaraju standardnim dimenzijama za pismonosne pošiljke.

S obzirom na to da su se pojedini građani žalili da im se ne izdaje račun za naplaćenu poštarinu, iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine su ranije za portal Radiosarajevo.ba istakli da je Pošta u skladu sa Zakonom o poštama Bosne i Hercegovine oslobođena od plaćanja PDV-a, te u tom slučaju ne postoji obaveza za izdavanje poreske fakture, shodno odredbama člana 55. Zakona. 

U Hrvatskoj zabranjena naplata poštarine

U Hrvatskoj je nedavno zabranjena naplata ove vrste poštarine. Naplatu od 4,50 kuna (više od jedne marke) je zabranila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, navodi HINA. Ovakva odluka je zasnovana na činjenici da je Sabor Hrvatske početkom ove godine ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju i na mišljenju Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

"Temeljem pribavljenog mišljenja nadležnog Ministarstva i ovlaštenog prijevoda akata Svjetske poštanke unije, poštanski inspektor je odlučio zabraniti Hrvatskoj pošti naplatu uručenja malih paketa od primatelja. Dobra vijest za sve građane je i da se Hrvatska pošta ne može žaliti na to rješenje, iako može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom protiv Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, no eventualna tužba neće odgoditi izvršenje rješenja", poručii su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

U rješenju o zabrani dalje naplate te dodatne poštarine, navodi se i da je Hrvatska pošta u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do dva kilograma, protivno aktima Svjetske poštanske unije, obavljao naplatu za uručenje malog paketa od 4,50 kuna od primatelja tih pošiljaka.

U slučaju nepostupanja po ovom rješenju, odgovornoj osobi izreći će se novčana kazna u iznosu od 50.000 kuna (više od 12.800 maraka), a u slučaju daljnjeg neispunjavanja obveze, izreći će se druga, veća novčana kazna, navedeno je u odluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije