Od 1. jula za pošiljke iz inozemstva koje sadrže robu naknada 1,80 KM

Radiosarajevo.ba
Od 1. jula za pošiljke iz inozemstva koje sadrže robu naknada 1,80 KM

S ciljem usklađivanja važećih propisa i povećanja kvaliteta u prijenosu pismonosnih pošiljki, Javno preduzeće BH POŠTA d.o.o. Sarajevo će od 1. jula 2018. godine sve obične pismonosne pošiljke u uvozu koje sadrže robu, a koje ne podliježu carinskom pregledu, tretirati kao pošiljke s registriranim brojem.

To znači da će takve pošiljke u toku prijenosa do primaoca biti obilježene R barcodom.

U skladu s time, BH Pošta će od 1. jula 2018. godine, prilikom dostave ili isporuke, od primaoca pismonosnih pošiljki iz inozemstva koje sadrže robu, a ne podliježu carinskom pregledu, naplaćivati naknadu od 1,80 KM, uz izdavanje Priznanice o naplati na zahtjev korisnika.

 Visina ove naknade u skladu je s važećim Cjenovnikom poštanskih usluga JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo koliko iznosi i poštarina za preporučeno rukovanje pošiljkom u unutrašnjem poštanskom prometu.

"Naime, u nemogućnosti kvalitetnog rješavanja povećanog broja upita i reklamacija vezanih za status ovakvih pošiljki koje se ne evidentiraju u sistemu praćenja, JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo će od 1. jula ove godine vršiti njihovu evidenciju stavljanjem barcoda pomoću kojeg se pošiljka prati od prispijeća u IP 71003 Sarajevo do uručenja primaocu na dostavnom području BH Pošte, a iste se u postupku prijenosa i uručenja tretiraju kao preporučene pismonosne pošiljke

Praćenjem pošiljki na ovakav način JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo će kvalitet usluga, koje pruža svojim korisnicima, podići na još veći nivo kontrole i sigurnosti dostave, što je primarni cilj i korisnicima i BH Pošti", navode iz ovoga preduzeća.

IZ BH Pošte još jednom napominju da će se naplata naknade od 1,80 KM od primaoca vršiti isključivo za obične pismonosne pošiljke s robom koje su oslobođene carinskog pregleda, a neće se naplaćivati za pošiljke koje dolaze pojedinačno evidentirane i koje ne sadrže robu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije