Promovirana poštanska marka Roditeljska kuća

Radiosarajevo.ba
Promovirana poštanska marka Roditeljska kuća
U Roditeljskoj kući –„Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ u Sarajevu danas je promovisana poštanska marka i FDC koverat sa istoimenim motivom.

"Riječ je o prigodnoj poštanskoj marki koja je izdata 9. oktobra povodom Svjetskog dana pošte, a koju su radila djeca koja su boravila u Roditeljskoj kući", saopćila je JP BH Pošta.

Marka je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka, a njena nominalna vrijednost je 0,90 KM. Autorka marke je djevojčica Veronika Šumić, koja je ovom prigodom nagrađena sa prvim primjerkom marke, te ostalim prigodnim poklonima.

Za autorski rad FDC koverte nagrađen je dječak Faruk Hadžić. Koverat je odštampan u 150 primjeraka, a njegova vrijednost je 2 KM.

Nagrađena je i djevojčica Sajra Kalić čiji rad je ušao u uži izbor.

Djeca su crtala na inicijativu Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", a BH Pošta je omogućila da se njihovi radovi nađu na poštanskoj marki i FDC koverti.

"Željeli smo izdavanjem poštanske marke Roditeljska kuća –„Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ podržati nastojanja Udruženja roditelja da istraju u svojoj borbi da oboljeloj djeci pruže dom i okruženje koje će pomoći da se bolest i liječenje lakše prebrode", rekao je direktor marketinga BH Pošte, Mugdim Mandžuka, dodavši da će BH Pošta kao društveno-odgovorna kompanija i dalje podržavati rad Roditeljske kuće.

Projekt manager Udruženja Srce za djecu Fikret Kubat je naglasio važnost postojanja Roditeljske kuće, kao i značaj saradnje sa BH Poštom.

Također, je spomenuo da ova suradnja treba biti primjer i drugim društveno odgovornim javnim ustanovama, kompanijama i dr. pojedincima.

Njihov najveći projekat - Roditeljska kuća - otvorena je 26. aprila 2016. godine i od dana otvaranja pogodnosti Roditeljske kuće, potpuno besplatno, koristilo je preko 80 porodica sa područja cijele Federacije BiH.

Za vrijeme boravka u kući porodice ostvaruju pravo na besplatan smještaj u posebnim apartmanima, osnovne namirnice, dezinfekciona sredstva i sredstva za higijenu, te spomenutu stručnu pomoć psihologa i socijalnog radnika.

Dobre strane kuće su mnogobrojne i neprocjenjive.

Zahvaljujući Roditeljskoj kući, djeca i roditelji minimalno vremena provode u bolnici, imaju mogućnost druženja i razmjene iskustava, te stvaranja porodične atmosfere koja je naglo oduzeta i roditeljima i oboljeloj djeci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije