Poskupjelo pečenje u Jablanici, dostupno samo turistima?

30
L.S.
Poskupjelo pečenje u Jablanici, dostupno samo turistima?
Foto: Radiosarajevo.ba / Janjetina / Ilustracija

Prosječan građanin Bosne i Hercegovine teško će sebi priuštiti tradicionalni specijalitet, pečenje, a čini se uskoro i ostala jela u ugostiteljskim objektima. I to nije pretjerivanje, to je naša realnost.

Uz prosječnu plaću, ručak u ugostiteljskom objektu za građane BiH postaje luksuz.

Cijena pečenja u Jablanici, jedna porcija košta 13KM, a koštala je 7 KM, kilogram pečenja koštao je 30 KM, sad je 40 KM.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Cijena čorbe gotovo u svim ugostiteljskim objektima sa 3 KM je povećana na 4KM, a negdje i 5 KM, mala porcija krompira košta od 2.50 do 4KM, salata i to samo kupus 3,50 KM.

"I mi smo morali povećati cijene, jer je sve poskupilo. Sada je cijena čorbe sa 3 KM, skočila na 4KM, cijena pića je sa 2,50KM na 3,50 KM pa i 4KM, zavisi šta naručujete", istakli su iz jednog ugostiteljskog objekta u Jablanici za portal Radiosarajevo.ba. 

Ovo su cijene u Jablanici koja je do sada bila na glasu kao jedno od povoljnijih mjesta sa odličnom hranom.

I treba naglasiti, da je kvalitet hrane neosporan, ali cijena jeste problem ako ručak planira jedna četveročlana porodica.

Slična situacija je i u ostalim gradovima BiH, o glavnom gradu Bosne i Hercegovine već je poznato. Cijene svih jela u ugostiteljskim objektima od pekarskih proizvoda, pite, ćevapa, pizze, donera pa do čorbi, dolmi itd. u Sarajevu su poskupile od 1 KM pa do čak 5 KM. 

S obzirom da je rast cijena pretjeran, jer ne prati životni standard u BiH i prosječne plaće, velika je vjerovatnoća da će i ugostitelji osjetiti pad prometa, a čini se da će pečenje iz Jablanice biti pristupačno samo turistima i dijaspori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije