Stupar: 'Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima'

3
Radiosarajevo.ba
Stupar: 'Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Svečana liturgija u Sarajevu, 24. april 2022.

Povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, danas je u Sarajevu u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice održana vaskršnja liturgija uz prisustvo velikog broja vjernika.

Svečanoj liturgiji, koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisustvovali su brojni pravoslavni vjernici koji su molitvama dočekali Vaskrs, jedan od najznačajnijih blagdana, a kojim se proslavlja povratak Isusa Hrista u život, odnosno njegovo vaskrsnuće.

Nakon molitvenog dijela i pričešća, starješina Saborne crkve protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je poslanicu Patrijarha srpskog Porfirija.

Obavještenje iz ViK-a: Novi kvar na cjevovodu, cijelo sarajevsko naselje bez vode

Obavještenje iz ViK-a: Novi kvar na cjevovodu, cijelo sarajevsko naselje bez vode

"Mi se na golgotsku goru svagda uspinjemo, draga djeco duhovna, jer smo pozvani da svjedočimo živoga Boga u svijetu i tako učestvujemo u spasenju svakog Božjeg stvorenja", navodi se u poslanici i dodaje:

"Ovaj osjećaj odgovornosti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama.

Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosjećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju".

Dalje se navodi da dok se na mnogim mjestima u svijetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek.

"Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini? Budimo okrenuti ljubavi, draga djeco duhovna, jer nas na to upućuje glas samog anđela nad praznim grobom Hristovim", piše u poslanici.

Dodaje se da "vrijeme provoditi u ubjeđenju da se virtuelnim svijetom nezdravog umišljanja i konzumacijom materijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode."

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. Ovaj praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse".

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvijek u nedjelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije