Twitter / Matt Field čestitao blagdan: "Srećan Vaskrs"

24. 04. 2022. u 08:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pravoslavni vjernici danas slave uskrsnuće Kristovo - Vaskrs, pozdravljajući se tradicionalnim pozdravom "Hristos voskrese, vaistinu voskrese".

Matt Field, britanski ambasador u BiH na svom Twitter profilu uputio je čestitku svim pravoslavnim vijernicima. 

"Srećan Vaskrs, srećan Vaskrs, svima koji danas slave", napisao je Field na svom Twitter profilu. 

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do zadnjeg čovjeka na Zemlji, darivao vječni život. Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po novom, gregorijanskom kalendaru.

Vaskrsenje se slavi tri dana, hrišćani se pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“, a odgovaraju „Vaistinu voskrese“. Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa.

Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvek u nedjelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru.

Običaj je da i oni koji rijetko odlaze u crkvu, u te dane odu u hram i pomole se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

Po završetku jutarnje liturgije počinje vrijeme mrsa i vaskršnje gozbe. Vaskršnji ručak počinje u vrijeme kad je običnim danima vreme za doručak. Ručak se obavlja u porodičnom krugu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA