Matt Field čestitao blagdan: "Srećan Vaskrs"

0
Radiosarajevo.ba
Matt Field čestitao blagdan: "Srećan Vaskrs"
Foto: Ambasada Velike Britanije / Matthew Field

Pravoslavni vjernici danas slave uskrsnuće Kristovo - Vaskrs, pozdravljajući se tradicionalnim pozdravom "Hristos voskrese, vaistinu voskrese".

Matt Field, britanski ambasador u BiH na svom Twitter profilu uputio je čestitku svim pravoslavnim vijernicima. 

"Srećan Vaskrs, srećan Vaskrs, svima koji danas slave", napisao je Field na svom Twitter profilu. 

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do zadnjeg čovjeka na Zemlji, darivao vječni život. Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po novom, gregorijanskom kalendaru.

Vaskrsenje se slavi tri dana, hrišćani se pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“, a odgovaraju „Vaistinu voskrese“. Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa.

Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvek u nedjelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru.

Običaj je da i oni koji rijetko odlaze u crkvu, u te dane odu u hram i pomole se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

Po završetku jutarnje liturgije počinje vrijeme mrsa i vaskršnje gozbe. Vaskršnji ručak počinje u vrijeme kad je običnim danima vreme za doručak. Ručak se obavlja u porodičnom krugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije