Poruka tri organizacije: Zaštititi djecu stranih boraca iz BiH u Siriji i Iraku

Radiosarajevo.ba
Poruka tri organizacije: Zaštititi djecu stranih boraca iz BiH u Siriji i Iraku
Twitter / Zaštiti djecu stranih boraca iz BiH u Siriji i Iraku

Organizacije Save the Children, Hope and Homes for Children i World Vision podsjetile su na nužnost zaštite prava djece stranih boraca iz Bosne i Hercegovine koja se trenutno nalaze u Siriji i Iraku, navodi se u njihovom saopštenju.

Pozvali su bosanskohercegovačke institucije da , kako je istaknuto, u što skorijem roku poduzmu odgovarajuće mjere pripreme za povratak, te adekvatnu adaptaciju i reintegraciju u društvo djece stranih boraca iz Bosne i Hercegovine koja borave na području Sirije i Iraka.

Upozorili su da su djeca izložena, kako su saopštili, konstantnoj opasnosti, te da imaju sve veće humanitarne potrebe. Zbog toga su izrazili "duboku zabrinutost" u vezi njihovog statusa i položaja dodavši:

"Djeca stranih boraca koja trenutno borave u kampovima, pritvorskim jedinicama i domovima za djecu bez roditeljskog staranja u Siriji i Iraku su jedna od najugroženijih kategorija djece na svijetu. Pored toga što su ova djeca pod okriljem takozvane Islamske države, bila izložena konstantnom i ekstremnom nasilju, akutnoj deprivaciji i teškim traumama, ona i dalje borave u vrlo opasnom okruženju karakterisanom aktivnim sukobima i velikim brojem raseljenih civila. Svakodnevno se suočavaju sa hipotermijom, upalama pluća, dehidracijom, neuhranjenostću, tuberkolozom i tifusom, kao posljedicama veoma loših životnih uslova u kampovima. Izvještaji humanitarnih organizacija na terenu potvrđuju da mnoga djeca trpe posljedice traume i razdvajanja od primarnih skrbnika."

Poručili su domaćim vlastima da, kako je saopšteno, u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta i drugim međunarodnim dokumentima djeci državljanima Bosne i Hercegovine obezbijede hitan i adekvatan povratak, te reintegraciju u okruženje gdje se poštovati sva propisana prava.

Podsjetili su da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u Rezoluciji 2427 iz 2018. godine poziva sve strane oružanih sukoba da uspostave "standardne operativne postupke za brz povratak djece iz zona konflikta, te postupke za usmjeravanje istih prema relevantnim civilnim akterima za zaštitu djece."

S obzirom na prethodno navedeno, Save the Children, Hope and Homes for Children i World Vision su podsjetili na sljedeće:

"Djeca nisu odgovorna za postupke svojih roditelja i ne smiju zbog toga biti lišena svojih osnovnih prava. Ova djeca moraju biti tretirana prevashodno kao žrtve, a ne kao počinitelji. Njihova fundamentalna prava moraju biti zagarantovana, uključujući pravo da budu sigurna, da imaju porodicu, da uče i da budu zaštićena. Svaka odluka koja se odnosi na njih, uključujući njihovu repatrijacija, mora uzeti u obzir najbolji interes svakog djeteta i biti u potpunosti u skladu s međunarodnim pravnim standardima."

Vlastima su podcrtali šta moraju konkretno poduzeti po ovom pitanju, a to je da:

1. Obezbijede djeci koja su državljani Bosne i Hercegovine ili su djeca državljana Bosne i Hercegovine civilnu dokumentaciju;

2. Spriječe da ta djeca budu bez državljanstva ili da budu bez države;

3. Podrže njihov siguran, dostojanstven i dobrovoljan povratak i reintegraciju u Bosne i Hercegovine, imajući na umu najbolji interes djeteta kroz izbjegavanje nepotrebnog razdvajanje djece od njihovih primarnih skrbnika, te stavljanje prioriteta na porodične oblike brige za djete kao primarnu opciju za njihovo zbrinjavanje;

4. Za djecu koja imaju krivičnu odgovornost i koja su optužena za krivična djela obezbijede primjenu međunarodno priznatih standarda za pravično suđenje i

5. Već sada počnu sa planiranjem odgovarajućih mjera adaptacije i reintegracije ove djece u društvo, kroz mutisektorski pristup i zajedničke napore svih relevantnih aktera, uključujući nevladin sektor koji može pružiti odgovarajuće usluge podrške.

Poručili su nadležnima da poduzmu "hitne mjere za povratak djece stranih boraca iz Bosne i Hercegovine, te da se kreću ka promjeni paradigme koja prepoznaje nedostatke i opasnosti od pretjerane sekuritizacije ovog problema, te ključnu ulogu međusobne kooperacije civilnog i javnog sektora kako bi efikasno podržali aktivni povratak, rehabilitaciju, oporavak i reintegraciju ove djece u zajednice njihovog porijekla."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije