Dječiji festival / Popularna "Elif" ponovo u BiH: Ovdje se osjećam kao kod kuće

24. 04. 2018. u 13:21:00 AA

Shares: 1585

Dječiji festival, koji će 26. aprila, u organizaciji Instituta "Yunus Emre", bogatim programom biti upriličen u Zenici, okupit će više od 6.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine.

Radi se o učenicima koji su naučili turski jezik u okviru projekta "Moj izbor je turski".

Pored organizatora Instituta "Yunus Emre", ovogodišnji festival održava se pod pokroviteljstvom ministarstva civilnih poslova BiH, ministarstva obrazovanja Turske, ministarstva kulture i turizma Republike Turske i ambasade Turske u BiH.

U bogatom kulturno-zabavnom sadržaju, kojim će obilovati ovogodišnji festival, nastupit će popularni bh. umjetnik Mirza Selimović te djevojčica Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji "Elif", koja je bila na festivalu i prošle godine. Očekuje se da će programu u Zenici prisustvovati ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, predstavnici minitarstva kulture i turizma Republike Turske, te brojne zvanice.

Direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo Mehmet Akif Yaman je na današnjoj konferenciji za novinare, u ambasadi Republike Turske u Sarajevu, istakao kako institut već šestu godinu organizuje dječiji festival u Zenici, te da se i ove godine na festivalu očekuje 6.000 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Projekat 'Moj izbor je turski', koji smo započeli 2011. godine, nije samo projekat koji se odnosi na učenje turskog jezika. U sklopu ovog projekta mi organizujemo širok spektar aktivnosti i takmičenja iz različitih oblasti. Naravno, najvažnija aktivnost svakako tradicionalni Dječiji festivala u Zenici. Kao i prethodnih godina, mi smo i ove godine uložili značajne napore kako bi to bio nezaboravan dan za naše učenike", rekao je Yaman, te se zahvalio se na podršci Ambasadi Republike Turske, brojnim organizacjama i općinama iz Turske i BiH.

 Yaman je dodao kako su za sve učenike koji će doći na festival pripremljena iznenađenja i prigodni pokloni.

Direktor Ziraat Bank Bosnia Ali Riza Akbas, ispred kompanije koja je jedan od najvećih sponzora, istakao je kako Ziraat Bank u BiH djeluje više od 20 godina, te da u ovoj zemlje danas ima 32 poslovnice.

"Nadamo se da će Ziraat Bank u BiH djelovati i dalje. Uvijek smo pružali podršku orgnizaciji festivala i to smatramo našom obavezom. Mi kao banka, koliko imamo aktivnosti na polju ekonomije, isto tako imamo i svoje društvene obaveze, a podrška ovom festivalu je jedna od tih obaveza", kazao je Akbas.

Bh. umjetnik Mirza Selimović, koji će prisutne na festivalu ove godine zabaviti svojim pjesmama, također je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na festivalu.

"Prošle godine sam bio gost na koncertu Harija Mata Harija, ali to je bilo jedno kraće druženje, ove godine ćemo se više družiti. Hvala našim prijateljima iz Turske koji pružaju podršku našoj djeci u BiH. Mogu obećati dobru zabavu. Vidimo se u Zenici", rekao je Selimović.

Kratko se obratila i Isabella Damla Guvenilir, popularna "Elif", kako je poznata u zemljama Balkana.

"Bila sam ovdje i prošle godine. Želim se zahvaliti svima koji su me pozvali i ove godine. Zahvaljujem se posebno Institutu 'Yunus Emre'. Jako sam uzbuđena što ću i ove godine biti na Dječijem festivalu. Nadam se da ću doći i sljedeće godine u BiH, jer kad izađem iz aviona osjećam se kao kod kuće", poručila je Guvenilir.

Ambasador Turske Haldun Koc je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog održavanja Dječijeg festivala u Zenici, dodavši kako je tužan zbog činjenice da vrijeme brzo prolazi.

"Drago mi je da smo ponovo svi zajedno. BiH je za Tursku uvijek bila posebno mjesto. Moram kazati da sam posebno sretan što imamo priliku u BiH obilježiti 23. april, Dan djeteta, a festival je svakako i najbolja prilika da se ovaj dan proslavi na najbolji način. Kao što je 'Elif' kazala, mi se ovdje osjećamo kao kod kuće, i narod u BiH sa svojim otvorenim srcima nam pruža mogućnost da ove aktivnosti organizujemo na što bolji način", istakao je Koc, te dodao kako je ovo jedna od najvećih organizacija povodom 23. aprila, koja se održava izvan Republike Turske.

"Bosna je naša prijateljska zemlja. Mi radimo na miru, stabilnosti i blagostanju u ovoj zemlji", porucio je Koc.

U okviru projekta "Moj izbor je turski" koji vodi Institut "Yunus Emre" u Sarajevu, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u sedam kantona u BiH od 2011./2012. godine. Projekat je počeo sa 1.048 učenika, a u školskoj 2016./2017. povećan je na 8.243.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA