Popularna "Elif" izazvala oduševljenje hiljada mališana u Zenici

Anadolija
Popularna "Elif" izazvala oduševljenje hiljada mališana u Zenici
Predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates u obraćanju hiljadama ljudi, uglavnom mališanima iz svih dijelova BiH, na Dječijem festivalu u Zenici je poručio da ovaj praznik nije samo praznik djece u Turskoj nego i praznik djece u BiH.

Himnama Bosne i Hercegovine i Turske počeo je Dječiji festival, kojem ove godine prisustvuje više od sedam hiljada mališana iz svih dijelova BiH.

Ates je na početku obraćanja pozdravio prisutne i poželio im dobrodošlicu. 

Mišljenja je da je BiH zemlja u kojoj se sa puno uzbuđenja slavi 23. april – Dan djeteta. 

"BiH je dala mnogo šehida na putu odbrane svog suvereniteta. Ovaj praznik nije samo praznik suvereniteta, ovo je praznik djece", pojasnio je Ates ističući da postoji mnogo dana koji se obilježavaju - Dan žena, očeva...

Kako je kazao, "ovaj praznik nije samo praznik djece u Turskoj nego i praznik djece u BiH". Ates je izrazio nadu da će ovaj praznik biti podijeljen i sa svom djecom svijeta.

"Život se sastoji od četiri poglavlja. Vi, djeca ste na početku svog života. Turska omladina, djeca, nacija, svi vas vole i mi se ne stidimo to podijeliti. Ljubav je jedino bogatstvo koje se povećava dijeljenjem", dodao je Ates. 

Čestitao je još jednom Dan djeteta koji se i u BiH slavi u proljeće. 

”BiH je jako važna za nas i vi to jako dobro znate. Vi ste došli iz svih krajeva BiH, obogatili ste ovaj naš dan, zajedno ste tu sa nama, hvala vam puno na dolasku”, poručio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc. 

Kako je kazao u obraćanju prisutnima, birajući turski jezik, na jedan način su osigurali svoju budućnost.

"Naravno, ovo je vaš dan, vi ste danas najvažniji", istakao je Koc. Turski ambasador se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Festivala. 

Na Dječijem festivalu, čiji je peti put organizator Institut Yunus Emre prisustvuje više od 7.000 osoba. Na hiljade djece u osnovnim školama u sedam kantona u BiH koja u okviru projekta "Moj izbor je turski" uče turski jezik danas imaju priliku da uživaju u bogatom kulturno-zabavnom programu. Zenica je danas u znaku dječijeg smijeha i dobrog raspoloženja. 

Festivalu, pored djece i njihovih nastavnika, prisustvovuje i veliki broj zvaničnika, među kojima i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci.

Među prisutnima je i osmogodišnja Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji "Elif" koja je pojavljivanjem u zeničkoj Areni izazvala veliko oduševljene okupljenih mališana. 

Mnoga djeca su fotografisala popularnu “Elif” i poželjeli joj dobrodošlicu na turskom jeziku.

Osim koncerta grupe Hari Mata Hari, prisutni uživaju i u pjesmama na turskom i bosanskom jeziku koje izvode djeca koja uče turski jezik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije