Politički zemljotres u CG: Padaju vlada i koalicija "srpskog sveta"!

8
Piše: Faruk Vele
Politički zemljotres u CG: Padaju vlada i koalicija "srpskog sveta"!
Foto: Arhiv / Nove političke turbulencije u Crnoj Gori

"Vrela" zima u Crnoj Gori. Podgorica je ponovo fokusu pažnje regionalnih, ali i međunarodnih medija.

"Pada vlada, ali i prosrpska koalicija", prenose mediji.

Piše: Faruk Vele

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Neki kao opciju za izlazak iz političke krize, haosa, nagovještavaju čak i mogućnost saveza predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića i njegovog žestokog protivnika, vicepremijera, potpredsjendika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića. No, je li to izgledno?

Zahtjev za smjenu Vlade

Kako god, politička situacija u Crnoj Gori je eskalirala do razine potresa kada je Građanski pokret URA ove sedmice uputio Skupštini Crne Gore inicijativu za smjenu vlade Zdravka Krivokapića.

"Nećemo simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU. Već danas smo u skupštinsku proceduru uputili inicijativu na osnovu koje će se vidjeti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika", saopćeno je.

Također, oni su poručili da je "ovo je prije svega i test da li koncept manjinske vlade predložen svim poslanicima ima većinu u parlamentu".

"Ono što je bilo očekivano jeste da nakon izglasavanja interpelacije trima ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje povjerenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatramo da se to pitanje mora riješiti", rekli su iz URE.

Premijer Zdravo Krivokapić se tješi da "Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora", dok su opozicione stranke upravo danas dale inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Dokument je objavljen na web-stranici Skupštine, a potpisalo ga je svih 40 poslanika opozicije.

U obrazloženju inicijative ističe se da Skupština Crne Gore, za vrijeme mandata Bečića, "nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore".

Zašto šute Vučićevi tabloidi?

Šta se, zapravo, događa?

"Zajedno sa opozicionim strankama, URA Dritana Abazovića podnijela je inicijativu za izglasavanje nepovjerenja klerofašističkoj Vladi premijera Zdravka Krivokapića, što je izazvalo zemljotres na političkoj sceni Crne Gore. Demokratska CG (stranka predsjednika Skupštine Alekse Bečića), zajedno sa Crkvom Srbije, tim je pobodom uspjela da izvede svega stotinjak ljudi na proteste u Podgorici i u još nekoliko crnogorskih gradova. Bečić je, podsjećam, nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, postao "darling", nova nada zapadnih ambasada. Danas je, isključivo svojom zaslugom, na istim adresama viđen kao radikalno političko krilo Crkve Srbije", ističe za Radiosarajevo.ba ugledna crnogorska novinarka Tamara Nikčević.

Doduše, kako kaže, bez istinske moći da "ulicom" zaustavi postojeći raspad dosadašnje parlamentarne većine.

"Vriska poslanika Bečićeve stranke u javnom prostoru, koju smo posljednjih dana osuđeni da slušamo, gledamo i čitamo, izazvana je i namjerom opozicije da danas pokrene inicijativu za smjenu samog Bečića sa mjesta šefa parlamenta. Tokom svega 15 mjeseci, Bečiću je pošlo za rukom da ostane i bez podrške zapadnih ambasadorki u Podgorici i bez potpore parlamentarne većine. E, to je drama "epskih razmjera". Sa druge strane, najjača stranka vlasti, proruski Demokratski front, upadljivo je uzdržana: nema protesta zbog pada Vlade, a ni optužbi na račun vicepremijera Dritana Abazovića", dodaje Nikčević.

Analitičar Zlatko Vujović je, također, komentirao novonastalu situaciju.

"Vladajuća većina se raspala, kao i vlada, ali raspala se i proruska/prosrpska koalicija predvođena demokratskim frontom", izjavio je Vujović za zagrebački "Večernji list".

Prvi korak ka povratku na evropski put

S druge strane, Nikčević primjećuje da je indikativno to što "ćute i beogradski kontrolirani tabloidi".

"Baš kao i notorni Matija Bečković, koji je, sjećate se, 30. avgusta 2020. obećavao da će srpska omladina Abazovića nositi po Beogradu na ramenima. Zaslužio je: Abazović je bio ključni faktor sloma suverene, građanske i evropske Crne Gore. Zašto sada ćute Vučićevi trbuhozborci? Možda zato što Abazović, ovoga puta kao rušilac Vlade čiji je vicepremijer, u CG nastavlja da igra ulogu "lutke na koncu" predsjednika Aleksandra Vučića i njegovih službi bezbjednosti? Abazovićeva URA obznanila je ciljeve nove manjinske Vlade: potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije i prihvatanje Vučićevog velikosrpskog projekta Otvoreni Balkan", objašnjava naša sagovornica.

Crnogorski historicar Boban Batričević citirao nedavno u svom tekstu crnogorskog narodnog heroja Jugoslavije, generala Jova Kapičića: "kada je riječ o Crnoj Gori, Srbiju zanimaju samo dvije stvari – more i istorija".

Otvoreni Balkan joj (Srbiji), piše Batricević, "daje more", a Temeljni ugovor istoriju”.

"Ipak, vjerujem da će, sa pozicije činioca nove crnogorske Vlade, stranke manjinskih naroda, podržane i predvođene Demokratskom partijom socijalista (predsjednika Mila Đukanovića), uspjeti da se, uprkos protiscima Srbije i Albanije, odupru namjeri Aleksandra Vučića da Crnu Goru uvede u Otvoreni Balkan, tj. u "srpski svet". Takođe, vjerujem da je nova manjinska Vlada tek korak u pravcu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi Crnu Goru vratili na evropski put", zaključuje Nikčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije