Pojavio se novi simptom koronavirusa, evo šta još upućuje na moguću zarazu

0
Radiosarajevo.ba
Pojavio se novi simptom koronavirusa, evo šta još upućuje na moguću zarazu
Foto: Unsplash / Umor

Što više vremena prolazi, to više razumijemo COVID-19, a samim time je i popis simptoma sve duži.

Kao bolest gornjeg dišnog sistema COVID-19 izaziva suhi kašalj, grlobolju, temperaturu i slabost, a neki sekundarni simptomi su konjunktivitis, glavobolja i gubitak mirisa i okusa.

No, otkriven je još jedan simptom koji upućuje na koronavirus, piše zdravlje.ba.

Iako je riječ o bolesti dišnog sustava, kod nekih pacijenata se pojavio i osip na koži. Provedeno je nekoliko studija koje dokazuju da osip na koži može biti čest simptom kod pacijenata zaraženih koronavirusom. Prema studiji koju su proveli dermatolozi u Lombardiji u Italiji, 18 od 88 pacijenata s koronavirusom, koje su pregledali u bolnici.

Druga studija koju je proveo King’s College u Londonu također je jasno naznačila osip na koži kao glavni simptom koronavirusa. Prema istraživačima ovog sveučilišta, virus se manifestira kroz osip kod onih pacijenata koji uglavnom nisu razvili ostale prepoznatljive simptome bolesti te istraživači savjetuju da se i osip na koži shvati ozbiljno i da ga se odmah liječi.

Teško je jasno navesti kako osip kod oboljelih izgleda jer se razlikovao od pacijenta do pacijenta. Neki su imali crvene mrlje, a kod nekih je izgledao poput vodenih kozica. Upravo zato što se osip razlikuje kod pacijenata, teško je jednim pregledom utvrditi je li riječ o koronavirusu ili je osip posljedica nekog drugog zdravstvenog problema, piše E-Times.

Ako se kod vas pojavi osip, bilo bi dobro kontaktirati liječnika koji će vas uputiti što dalje napraviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije