Pogledajte kako teku radovi u tunelu Vranduk, očekujte kolone i duga čekanja

A. Sokolović
Pogledajte kako teku radovi u tunelu Vranduk, očekujte kolone i duga čekanja
Radiosarajevo.ba / Pogledajte kako teku radovi u tunelu Vranduk: Duge kolone, prohodna samo jedna kolovozna traka

Zbog sanacije tunela Vranduk II i mostova na rijeci Bosni izmijenjen je režim saobraćaja na dionici Zenica - Nemila na magistralnoj cesti M17 još od novembra prošle godine.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je ovu lokaciju, gdje su se na mjestu događaja uvjerili kako teku radovi na jednom od najvećih građevinskih projekata ove godine, poslije gradnje Koridora Vc.

Veliko nezadovoljstvo

Podsjetimo, promjena režima saobraćaja zbog sanacije tunela Vranduk i mostova izazvala je veliko nezadovoljstvo građana 13 mjesnih zajednica u okruženju magistralne i regionalne ceste.

Produženi vikend: Evo gdje su gužve na granici, ali BiH ima još jedan veliki problem

Ranijih mjeseci na ovom dijelu magistralnog puta nedaleko od Zenice zabilježene su česte svađe i tučnjave vozača, zbog kojih su morali intervenirati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-.dobojskog kantona.

Pogledajte kako teku radovi u tunelu Vranduk: Duge kolone, prohodna samo jedna kolovozna traka - undefined

Radiosarajevo.ba: Pogledajte kako teku radovi u tunelu Vranduk: Duge kolone, prohodna samo jedna kolovozna traka

U vrijeme naše posjete, tučnjave i svađe nije bilo, ali smo na oba kraja tunela, iz prvaca Zenice prema Doboju te iz pravca Doboja prema Zenici kod svjetlosne signalizacije kojom se regulira saobraćaj na ovoj dionici primjetili dva vozila pripadnika MUP-a ZDK.

„Tu smo da reguliramo saobraćaj, ali i da spriječimo gužvu. Vozači uglavnom poštuju oznake na semaforu, tako da s te strane problema nemamo. Problemi su gužva i velike kolone“, kaže nam pripadnik MUP-a ZDK s kojim smo razgovarali.

Kako su nam rekli mještani njihovo nezadovoljstvo je i dalje prisutno. Kažu nam da ponekad na ovoj dionici puta znaju biti kilometarske kolone, gdje su s jedne strane kolovoza čekanja duga i više od 30 minuta.

„Iskreno, prijatelju, ovo je ludnica. Osim što u noći drndaju kamioni,često čujemo i svađe. Zimi je bilo teže, sada je lakše, ali problem nije riješen. Kažu da će sve trajati do marta naredne godine, ali sumnjam da će do tada poslovi biti završeni“, priča nam mještanin Nemile.    

Iz Direkcije Cesta Federacije BiH, koja je za ovaj projekt osigurala 18 miliona maraka, najavili su da će gradnja trajati 18 mjeseci.

I bez radova život uz jednu od najfrekventnijih saobraćajnica u našoj zemlji za žitelje okolnih naselja graniči s vanrednom situacijom. Posebno će biti frekventno narednih dana kada se očekuje velika frekvencija vozila zbog prvomajskih praznika.

Iz tog razloga iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) vozačima savjetuju da se naoružaju strpljenjem. No, i da vozači koriste alternativne pravce da bi stigli do željene destinacije.

Pogledajte kako teku radovi u tunelu Vranduk: Duge kolone, prohodna samo jedna kolovozna traka - undefined

Radiosarajevo.ba: Pogledajte kako teku radovi u tunelu Vranduk: Duge kolone, prohodna samo jedna kolovozna traka

„Imamo veliki broj poziva građana i vozača. Svi upiti su uglavnom - do kada će čekati u dugim kolona ispred tunela Vranduk, iz Zenice ili iz pravca Doboja. Sve vozače molimo za strpljenje ili da za putovanje izaberu neki drugi alternativni pravac da bi bez problema stigli do želje destinacije“, kazala je za Radiosarajevo.ba Amra Musagić, iz Operativnog centra BIHAMK-a.

Pozitivna atmosfera

Podsjetimo, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, početkom februara potpisao je sporazum sa Direkcijom Cesta Federacije BiH o provođenju aktivnosti vezanih za projekat rekonstrukcije tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i V na magistralnoj cesti M17.

Cilj Sporazuma je stvaranje pozitivne atmosfere u lokalnoj zajednici koja će omogućiti realizaciju svih aktivnosti sa što manje štetnih efekata u zeničkim naseljima kroz koja prolaze saobraćajnice na koje je preusmjeren saobraćaj.

Gužve su i dalje velike, a u videu naše Radiosarajevo.ba patrole pogledajte kako teku radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije