Podaci dvije općine: Ovo su najčešća imena koja su se davala u 2021. u Sarajevu

10
L.S.
Podaci dvije općine: Ovo su najčešća imena koja su se davala u 2021. u Sarajevu
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Iščekivanje prinove je zasigurno najveća sreća, a davanje imena djetetu je prava slatka muka roditelja. Neki ostaju vijerni tradiciji, drugi se odlučuju za moderno ime, dok se neki roditelji odlučuju kćerci ili sinu dati potpuno neobično ime.

Iz godine u godinu objavljuju se statistički podaci koja su to imena bila najpopularnija u protekloj godini, iako zavodi za statistiku još uvijek nisu objavili zvanične liste, pokušali smo saznati kakva je statistika.

Kakva su se imena davala u 2021. godini u Kantonu Sarajevo pokušali smo saznati od sarajevskih općina. Na upit portala Radiosarajevo.ba odgovorili su iz Općine Centar Sarajevo i Općine Stari Grad

Jak zemljotres pogodio Tursku

Jak zemljotres pogodio Tursku

Na osnovu spiska koji nam je dostavljen, čini se da su neka imena popularna već godinama. 

"U toku 2021 godine upisane su 754 bebe u matične knjige rođenih Općine Centar Sarajevo. Imena koja su se najčešće davala su: Mak, Džan, Dani, Ishak, Ali, Afan, Kaan, Issa Abdullah, Ahmed, Noa, Sara, Asja, Iman, Farah, Layla, Mia, Ajna, Merjem, Uma, Ajša", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz ove općine. 

U Općini Stari Grad u protekloj godini evidentirano je manje novorođenih, nego što je u Općini Centar. 

"U 2021. godini u Matičnoj knjizi rođenih Općine Stari Grad Sarajevo prijavljeno je 355 novorođenčadi. Najčešća ženska imena bila su: Merjem, Hana, Esma, Ajša i Ema, a od muških imena izdvajamo: Ahmed, Hamza, Zejd i Adin", istakli su za portal Radiosarajevo.ba.

Bitno je podsjetiti da je Zakonom o ličnom imenu FBiH jasno propisana procedura i način određivanja ličnog imena i istim nije predviđena mogućnost odbijanja upisa ličnog imena.

Do objave ovog teksta odgovore iz Općine Novo Sarajevo i Općine Novi Grad nismo dobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije