Počinje treći blok serijala “60 sekundi o koroni”

0
Radiosarajevo.ba
Počinje treći blok serijala “60 sekundi o koroni”
FOTO: BHAAAS / BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavlja sa projektom “60 sekundi o koroni”.

Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem će biti angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

“Nažalost, COVID 19 pandemija nastavlja biti aktuelan problem. I dalje se svakodnevno susrećemo sa novim izazovima, naučnim otkrićima, izmjenama mjera, itd. S toga, adekvatno i kontinuirano informisanje javnosti je od velike važnosti”, kazala je urednica serijala dr. Ljiljana Đukanović i dodala da će u narednom bloku videa stručnjaci obrađivati najaktuelnije i najrelevantnije teme vezane za COVID 19.

“Biramo teme koje građanima mogu pomoći, ne samo da razumiju bolest i razvoj epidemije, nego i da se suoče sa COVID svakodnevnicom”, kazala je dr. Đukanović.

U našem prvom videu trećeg bloka serijala govorimo o tome kako se COVID 19 manifestuje kod djece i kako napraviti prevenciju.

“Djeca obolijevaju od COVID-a 19 kao i odrasli”, kaže autorica videa dr. Amina Dilberović Smajlović.

“Kod djece, oboljenje se manifestuje u obliku kašlja, tegoba sa disanjem, curenja sekreta i zapušenosti nosa, povišenom tjelesnom temperaturom, te u nekim slučajevima povraćanjem i proljevom”, kaže dr. Dilberović Smajlović i naglašava da se posebna pažnja treba posvetiti djeci sa hroničnim oboljenjima poput srčanih mana, astmom i oslabljenim imunim sistemom, gdje se mogu pojaviti i komplikacije poput upale pluća ili Pedijatrijski multisistemski inflamatorni sindrom (PIMS).

Više o ovoj temi pogledajte u videu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije