Sarajevska filharmonija uz BHAAAS

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija uz BHAAAS
Oficijelni vizual / Plakat za koncert

Privodeći koncertnu sezonu kraju u subotu, 22. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati Sarajevska filharmonija će održati svečani koncert u okviru ovogodišnjeg 11. izdanja kongresa „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“. Sarajevska filharmonija i Akademija od 2011. godine ostvaruju saradnju kroz razmjenu orkestarskih muzičara, solista i dirigenata.

Koncert u subotu bit će prilika da se sarajevskoj publici, izvedbom djela italijanskog kompozitora G. Bottesinija Passione Amorosa za dva kontrabasa i orkestar, predstave Fahrudin Strojil solista Sarajevske filharmonije i Slobodan Gerić iz Srbije, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja aktivno nastupajući solistički i u kamernim sastavima širom svijeta i Evrope.

Ništa manje interesantna bit će premijerna izvedba djela Once You Are Not A Stranger (Onda kada više nisi stranac) za gudače i elektronski zvuk Svjetlane Bukvich. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za muzikologiju, a zatim i na odsjeku za kompoziciju u klasi prof. Josipa Magdića. Sa nepunih dvadeset godina napisala je svoju prvu simfoniju, a ubrzo zatim njeni interesi su se proširili na sintezu zvuka, programiranje, mikrotonalnost, avangardni performans i video umjetnost. Komponuje koncertnu muziku, muziku za savremeni pokret, pozorište i film i danas se smatra jednom od 25 najistaknutijih žena kompozitora u Americi.

 Orkestar će predvoditi maestro Dario Vučić.

Ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim radnim terminima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije