BiH / Plavom bojom obasjana Vijećnica: Grad Sarajevo obilježio Dan Ujedinjenih naroda

24. 10. 2020. u 19:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 32

Današnji dan slavi se kao dan Ujedinjenih naroda, međunarodne organizacije kojoj je temeljna zadaća očuvanje svjetskog mira i sigurnosti.

Te davne 1945., na snagu je stupila Povelja Ujedinjenih naroda koju su četiri mjeseca ranije u San Franciscu potpisali predstavnici pedeset država.

Grad Sarajevo se na ovaj dan osvijetljenjem Vijećnice želi prisjetiti osnovnih principa organizacije koja promoviše globalnu toleranciju, dijalog i mir, navode iz Grada Sarajeva.

“Simbolično obilježavamo Dan i 75. godišnjicu UN-a. Sarajevo šalje poruku mira cijelom svijetu. Upućujem iskrene čestitke i najbolje želje za rad ove organizacije i ubuduće. Mi trebamo graditi Bosnu i Hercegovinu kao samoodrživu državu i njen glavni grad kao prosperitetnu prijestolnicu”, poručio je gradonačelnik Abdulah Skaka, te dodao da Sarajevo s UN-om dijeli jednake ciljeve i vrijednosti.

„Naglašavam značajan doprinos UN-a ostvarenju međunarodnog mira, ljudskih prava i pravde, koji se postiže uspostavljanjem i podrškom rada MKSJ-a, u okviru kojeg je jučer otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“, kazao je Skaka.

Od primanja Bosne i Hercegovine u Ujedinjene narode 22. maja 1992. godine, naša je zemlja bila punopravni dio ove svjetske organizacije, dajući joj nesebičnu podršku i učestvujući u radu svih njenih agencija, tijela i programa.

Uz veliku humanitarnu pomoć, Ujedinjeni narodi su direktno učestvovali u okončanju ratnih sukoba i održavanju mira.

Sarajevo se, uz Mostar i Banjaluku, osvijetljenjem Vijećnice pridružuje gradovima širom Evrope u inicijativi "Evropa u plavom za UN Dan": preko 200 najpoznatijih građevina, mostova, spomenika večeras svijetli plavo u simboličnoj poruci kojom se podsjeća na univerzalnu vrijednost mira, održivog razvoja i ljudskih prava u ovim neizvjesnim vremenima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)