"Palača za zemaljsku vladu": Znate li kako je izabrana lokacija za zgradu Predsjedništva BiH?

4
Radiosarajevo.ba
"Palača za zemaljsku vladu": Znate li kako je izabrana lokacija za zgradu Predsjedništva BiH?
Foto: Historijski arhiv Sarajevo / Zgrada današnjeg Predsjedništva BiH

Historijski arhiv Sarajevo podijelio je tekst iz novine Sarajevski list koji je objavljen 4. marta 1884. godine o izgradnji zgrade u kojoj je danas smješteno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Tekst prenosimo u cijelosti s obzirom na arhaičan jezik, bez redakcijskih intervencija.

"Palača zemaljske vlade na Musali.

Ajdin Hasić potvrdio da napušta FK Sarajevo: "Vrijeme je da dokažem neke stvari"

Ajdin Hasić potvrdio da napušta FK Sarajevo: "Vrijeme je da dokažem neke stvari"

Kako je već poznato gradiće se ovog ljeta u Sarajevu naročita palača za zemaljsku vladu na Musali i gradnja će skorim već otpočeti. Plan za ovu palaču izradio je arhitekt Vancaš u Beču. Palača će obuhvatati 70 metara u kvadratu sa jednim dvorištem od 50 metara u kvadratu i su dva boja u visini. U cijeloj palači, koja će brojati 180 odaja sa velikom dvoranom, biće smješteni svi centralni uredi, čije se djelovanje rasprostire na vas vilajet.

Velika dvorana sa visinom obadva boja, služiće za svečanu reprezentaciju a biće dvaput tolika kao dvorana u kasini. Ispred i iza palače biće zasađeno zelenilo. Lakšega razumijevanja radi napominjemo da će cijela palača biti po prilici deset put tako velika kano Hotel Europa u Sarajevu te prema tome bijaše Musala jedino zgodno zemljište u Sarajevu za tako golemu palaču. Plan je rađen u stilu prvašnje renesanse: glavno pročelje palače daće joj izgled veličanstven i divan.

Ova palača, koja bi u Beču stojala među prvijem podignuće Sarajevo izvanredno i pripomognuće da se grad naš postepeno razvija u što ljepšem, modernom vidu. Na Musalu se već sada dovlači ogroman materijal i fundament će se još ovoga mjesea početi iskopavati. Ako Bog da, biće palača iduće godine sasvijem gotova".

"Palača zemaljske vlade na Musali Kako je već poznato gradiće se ovog ljeta u Sarajevu naročita palača za zemaljsku...

Posted by Historijski arhiv Sarajevo on Monday, March 4, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije