Pacijentima u Federaciji potreban centar za limfedem

Fena
Pacijentima u Federaciji potreban centar za limfedem
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Udruženje osoba oboljelih i liječenih od karcinoma dojke Renesansa upozorilo je i danas, na Svjetski dan borbe protiv raka dojke, da je u Federaciji BiH potrebno uspostaviti centar u kojem bi bilo omogućeno redovno liječenje pacijenata s problemom limfedema (oteknuće tkiva).

To je označeno kao dodatni problem pacijenata oboljelih od bilo koje vrste karcinoma.

Specijalistica fizikalne i rehabilitacijske medicine Sabina Sarić godinama se, zajedno s timom, bavi liječenjem i kontrolom limfedema, što je zapravo manifestan otok dijela tijela koji nastaje uslijed poremećaja limfnog sistema.

"Najčešći sekundarni limfedem s kojim se mi suočavamo je onkološki, koji nastaje nakon liječenja raznih tkivnih struktura malignih oboljenja. A najčešći od svih tih onkoloških limfedema jeste onaj koji nastaje nakon liječenja karcinoma dojke. Broj pacijenata koji se nama javljaju za liječenje, sve je veći", naglasila je.

Po svjetskoj statistici taj broj je oko 30 posto. Istraživanja rađena za naše području pokazuju da 49 posto pacijenata (liječenih operativno od karcinoma) ima problem limfedema.

U današnjem susretu s novinarima praktično je prezentiran tretman lifmedema, a doktorica Sarić pojasnila je da su rezultati bolji ako se s liječenjem počne ranije.

"Osnivanje centra za limfedem u FBiH značilo bi da nema liste čekanja i da svi pacijenti (u riziku od nastanka limfedema) prođu protokol koji podrazumijeva preveniranje pojavnosti limfedema, liječenje i pravovremenu kontrolu (na vrijeme započetu i praćenu)", naglasila je.

Vera Jukić ima kompresivni rukav s rukavicom, urađen po njenoj mjeri. Ona to nosi svakodnevno, pri tom joj je šaka slobodna da bi mogla obavljati svakodnevne aktivnosti.

"Pojavio mi se limfedem. Zadovoljna sam liječničkim tretmanom, dosta mi je dobro, ali i dalje se liječim. Nije jednostavno, ali borim se. Važno je imati volju", poručila je.

Zalažu se, rečeno je i danas, za to da se na listi nađu i kompresivni zavoji, te da FBiH dobije centar za liječenje limfedema koji RS već ima.

Predsjednica Udruženja Renesansa Senka Fejzović kaže da imaju neka obećanja, ali da 'sve ide sporo, a pacijenti ne mogu da čekaju'.

"U Federaciji BiH imamo jednu doktoricu i jednog višeg fizioterapeuta koji se bave liječenjem limfedema. Osim s područja Federacije, gravitira im i jedan broj osoba iz Republike Srpske (Lukavica, Pale, Rogatica, Višegrad…..) kojima je bliže doći do Sarajeva nego do Banje Luke", naglasila je.

Limfedem je otok ekstremiteta zbog limfatičke hipoplazije (primarne) ili opstrukcije ili razaranja limfnih žila (sekundarni). Liječi se tjelovježbom, zavojima s gradiranim tlakom, masažama, ponekad i kirurški. Terapijske mjere ublažavaju simptome i usporavaju ili zaustavljaju napredovanje bolesti.

Svjetski dan borbe protiv raka dojke (24. oktobar) obilježava se u oktobru - mjesecu borbe protiv karcinoma dojke. Ružičasta trakica je svojevrsni simbol podizanja svijesti o raku dojke.

Članice Udruženja Renesansa, osim psihološke potpore oboljelim od karcinoma dojke, putem institucija sistema nastoje i promijeniti razmišljanje o malignim bolestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije