Race for the Cure: Registrirano preko 8.000 učesnika u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Race for the Cure: Registrirano preko 8.000 učesnika u Sarajevu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Humanitarna šetnja Race for the cure 2018.

"Trka/šetnja za ozdravljenje - Race for the Cure" održana je u Sarajevu, a registrovano je rekordnih preko 8.000 učesnika. Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih pregleda.

SCC / Race for the cure: Hiljade učesnika u Sarajevu u borbi protiv karcinoma dojke

Heroine ovogodišnje Trke/šetnje za ozdravljenje “Race for the cure” bile su žene u rozim majicama koje su se uspjele izboriti sa bolešću. Njih 650 danas su nam pokazale kako se slavi i cijeni život.

Regionalna direktorica Udruženja “Think pink – zajedno smo jedno” i "Race for the cure" Nela Hasić:

“Danas smo se okupili kako bismo bili dio jedne pozitivne globalne priče. Konstantno nas bombarduju negativnim pričama o tome kako ništa ne valja, mi smo tu i pokazujemo da ljubav i dobrota uvijek i zauvijek imaju svoje mjesto i svoju ulogu. Ovo je porodični dan koji se tiče svakog od nas, ne samo bolesnih žena. U Sarajevu smo danas okupili ljude iz 50 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine. Došli su sa zajedničkim ciljem da promovišu važnost ranog otkrivanja bolesti i da svi pošaljemo poruku da žene koje boluju nisu same i imaju našu podršku.”

Nakon laganog zagrijavanja uz poznate instruktorice fitnesa i zumbe Lejlu Šebić i Anu Bavrku, održana je dječija trka, potom trka za rekreativce, dok je u 12 sati počela šetnja na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Prisutnima su se obratili ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, te Erna Saljević, predstavnica kampanje #imenijestalo koja je okupila neke od najpoznatijih influensera u našoj zemlji.

Specijalni gost ovogodišnje trke bio je Sergej Ćetković, a prisutne je zabavljao i poznati bosanskohercegovački pjevač Berin Buturović.

Jedan od rezultat njihovog pokreta su paketi prve pomoći, koji će se finansirati od sredstava prikupljenih tokom današnjeg druženja. Svaka operisana žena u čitavoj državi će dobiti paket sa bitnim stvarima za njen oporavak. Taj paket u sebi sadrži mnogo više od materijalnih stvari, on predstavlja zagrljaj svakog od vas i poruku koja glasi: stalo nam je! Pored paketa, sredstva prikupljena danas će se koristiti i za organizaciju besplatnih mamografskih pregleda za socijalno ugroženu populaciju čime ćemo aktivno spašavati život.

Prošle godine od sredstava prikupljenih u ovoj trci osigurano je više od 1.500 mamografskih pregleda i podijeljeno nekoliko stotina paketića za svaku novooperisanu ženu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije