Otvoren Pop-up! Festival na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Otvoren Pop-up! Festival na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Otvoren Pop-up! Festival u Sarajevu
Pop-up Festival svečano je otvoren večeras na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu izložbom radova renomiranih vizuelnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evropske unije.

Asistent na Akademiji likovnih umjetnosti Sandro Drinovac je kazao da su organizatori festivala studenti koji su odlučili da akademsku godinu započnu s organizacijom festivala.

"Gosti festivala su studenti i predavači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Engleske, ali tu je i 24 studenata kolega s drugih akademija iz Trebinja, Širokog Brijega, Banja Luke, Cetinja, Splita i Rijeke. Prvi put je organizirano šire regionalno druženje", kazao je Drinovac.

Ovogodišnja tema festivala je kulturno naslijeđe, jer se 2018. godina obilježava kao Evropska godina kulturnog naslijeđa, stoga, kako je kazao zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, EU podržala niz aktivnosti koje u fokusu imaju promociju kulture.

"Svjesni smo toga da su različitosti bitne i da one predstavljaju našu snagu", kazao je Sinno i dodao da je upravo Pop-up Festival pokazatelj da je potrebna kulturna, akademska razmjena, između studenata koji dolaze iz BiH i regije i bit će zajednički uključeni u razmjenama koje su suština onoga što Evropska unija jeste.

Jedan od predavača na Pop-Up! Festivalu je i Ian Anderson iz Engleske. On smatra da većina klijenata i institucija nema odgovarajuće razumijevanje o dizajnu, a s druge strane, šira javnost mnogo bolje razumije i prihvata dizajn,“ali to opet samo po sebi nije nužno dobra stvar jer vodi jednoj homogenizaciji samog dizajna“.

"Razlog zašto ja volim da dolazim i vraćam se u Sarajevu je što je Sarajevo drugačije", navodi on i dodaje da putuje po čitavom svijetu, drži predavanja.

Kaže da gotovo svaki grad sliči jedan drugom, na većini mjesta su iste stvari, isti ili slični dizajn, ista estetika, te da je tendencija da svaki grad teži da bude standardiziran i moderan kao i svaki drugi.

"Ali Sarajevo je uspjelo da ostane nezavisno, netaknuto svim time me podsjetilo na Lisabon i nadam se da ćete vi uspjeti sačuvati svoju nezavisnost", naglasio je Anderson.

Pored prezentacije na kojoj će ljubitelji dizajna moći vidjeti puni kapacitet mladih umjetnika, tokom festivala koji se održava do 27.oktobra, bit će održane tri radionice sa po 30 učesnika, a bit će otvorene i izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije