Zašto se Emir Kusturica ukazao na nebu iznad Sarajeva?

34
Radiosarajevo.ba
Zašto se Emir Kusturica ukazao na nebu iznad Sarajeva?
Foto: Srna / Emir Kusturica na nebu iznad Sarajeva

Srpska novinska agencija (SRNA), pozivajući se na "elektronske novine Andrićgrada", odnosno portal Iskra, objavila je danas fotografije režisera Emira Kusutirce u helikopteru iznad Sarajeva.

Agencija podsjeća da je na današnji dan prije 40 godina premijerno prikazan kultni film Sjećaš li se, Dolly Bell? režisera Kusturice, nastao po scenariju velikog bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana, te da je tim povodom poznati filmski autor "u helikopteru nadletio iznad Sarajeva"!?

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, film Sjećaš li se Dolly Bell? premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine. Iste godine je nagrađen Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskog festivalu.

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu šezdesetih godina prošlog vijeka, igraju velika filmska imena ovih prostora: Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić…

Kusturica je u ranijim medijskim istupima izjavljivao da je iz Sarajeva otišao 1989. godine i da se tamo "nije vraćao izuzev par puta kada sam htio pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH".

Sarajevo – grad filma

U izjavi za N1 2018. kazao je da bi "u Sarajevo rado došao, ali da u Sarajevu ne dijeli mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje".

S obzirom na današnje objave SRNA-e, nije jasno zbog čega je Kusturica napravio "manevar" ili svojevrsni performans helikopterom iznad Sarajeva, te da li se ovim pokušava implicirati da nije siguran u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ako je tako, to je u najmanju ruku još jedan pokušaj ružne i ničim osnovane podvale Sarajevu.

Glavni grad države Bosne i Hercegovine svojim Sarajevo Film Festivalom (SFF) i AJB DOC-om jeste istinsko regionalno središte filmske umjetnosti u kojem se dobrodošlo i sigurno osjećaju i najpoznatiji svjetski reditelji i glumci: Robert de Niro, John Malkovich, Oliver Stone, Gérard Depardie, Angelina Jolie, Penelope Cruz, Tim Roth i toliki drugi, pa nema razloga da to ne bude slučaj za Kusturicu, koji, nažalost, sve rjeđe snima filmove.

Tu je i čuveni MESS, pa Dani Juroslava Korenića, Sarajevska zima i ostali izuzetni događaji na koje dolaze ugledni umjetnici iz zemlje, regije i svijeta, baš kao što su velikani poput Susan Sontag dolazili u Sarajevo i kada je ono bilo pod opsadom istih onih koji su potkovali i onog jadnog Rasima iz Lopara (Vidjeti: "Oslobođenje", 24. marta 1993. godine).

Ne, Sarajevo nije grad kakvim ga je u brojnim istupima neosnovano htio prikazati Kusturica. Rodni grad Emira Kusturice (svemu uprkos) itekako ima svoj nepokoreni duh i ponos. Sarajevo ne želi zlo ni onima koji su mu toliko nepravde i bola u prošlosti nanijeli bez ikakvog osnova i utemeljenja. Ponekad, onako, da se nekome dopadnu.

To je grad, pokazale su i statistike prije pandemije, u koji se rado dolazi, i na koncerte, i na predstave, ili radi meraka... U Sarajevu se svi, kako kažu, dobro osjećaju.

Na koncu, Kusturica je i dalje savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u zgradi nad kojom je, također, nadletio, pa je mogao svratiti i u Musalu br. 9.

Naime, upravo su SRNA-i prije nekoliko dana kazali "da su ponosni da je proslavljeni srpski i svjetski reditelj i dalje savjetnik".

"Ponosni smo na činjenicu što je Emir Kusturica savjetnik Milorada Dodika. Njegovo ime ne nalazi se na spisku savjetnika jer Kusturica nije stalno zaposlen, niti koristi bilo kakve prinadležnosti i naknade za obavljanje tih poslova", rečeno je Srni u Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Zbog svega nije jasno zašto se Kusturica ukazao nad nebom iznad Sarajeva povodom 40. godišnjice premijere svoga filma i šta je "režiser time htio reći". Ako ništa, bio bi red da je ovim značajnim povodom poželio uspješan oporavak Abdulahu Sidranu, književniku kojem duguje značajan dio svoje karijere, a koji se upravo oporavlja od COVID-19 u svome sarajevskom stanu.

Možeš li spavati, braco?

Možda bi, na kraju, ipak, "Kusturicin slučaj" najbolje mogla objasniti izjava njegovog studenta, Emira Hadžihafizbegovića, današnjeg direktora Kamernog teatra 55, koji 2019. godine u intervjuu Kristini Ljevak kazao:

"...Kad se bude pravila antologija filma BiH, na prvoj stranici treba biti velika fotografija Emira Kusturice s dva velika bosanskohercegovačka filma, namjerno podcrtavam bosanskohercegovačka, jer su Sjećaš li se Dolly Bell? i Otac na službenom putu snimljeni od bosanskohercegovačkog novca, sredstvima Forum filma, Televizije Sarajevo, naših poreznih obveznika, a njegova personalna zabluda da se stavi na stranu zla, na stranu rušitelja Bosne i Hercegovine, na stranu onih koji su četiri godine granatirali njegov grad, u kojem je poginulo 4.000 civila i 1.600 djece do 14 godina, nešto je s čim on živi". 

Hadžihafizbegović tada, također, i dodao:

"Ja mislim da je napravio krivu stvar što se, birajući između rodnoga grada i ličnog hedonizma, odlučio za pune vreće para i ruska ordenja, a da smo mi ostali na strani civilizacijskih atributa, empatije, morala, etike... Ima jedna rečenica u njegovom filmu, u sceni u kojoj baš ja igram u Ocu na službenom putu, tijekom svadbe, kad Miki Manojlović u ulozi Mehmeda Zolja, odnosno Sidranova oca, dolazi s Golog otoka. Tad Senija, koju igra Mirjana Karanović, bratu Zulfikaru, kojeg igra Mustafa Nadarević i koji spoznaje svoju zabludu, kaže: 'Možeš li spavati, braco?'. Nakon pitanja 'Možeš li spavati, braco?', on glavu razbija flašom. Ne znam hoće li Kusturica razbiti glavu flašom, ali ga sigurno ta rečenica prati i, ako ima ičeg ljudskog u sebi, neće imati miran san".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (34)

/ Povezano

/ Najnovije