Otkrivamo detalje: Ko će se moći liječiti u ASA Bolnici u Sarajevu, koje će usluge pružati...

8
A. Čančar
Otkrivamo detalje: Ko će se moći liječiti u ASA Bolnici u Sarajevu, koje će usluge pružati...
FOTO: Radiosarajevo.ba / ASA Bolnica

Najsavremenija privatna bolnica u vlasništvu ASA grupacije uskoro 'otvara vrata' svim građanima Bosne i Hercegovine.

Impresivna građevina nalazi se u neposrednoj blizini glavne saobraćajnice na Otoci, a u toku su finalni radovi na fasadi. Posljednji korak bit će opremanje prostorija bolnice savremenim medicinskim uređajima.

O predviđenom datumu otvaranja, značaju ASA Bolnice za bh. zdravstvo i privredu kao i načinu poslovanja razgovarali smo s direktorom projekta dr. Rasimom Jusufovićem.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Radiosarajevo.ba: Poznato je da se bliži datum otvaranja ASA Bolnice, da li se zna kada bi to tačno moglo biti?

Jusufović: Projekat izgradnje i opremanja ASA Bolnice protiče prema terminskom planu koji smo ranije utvrdili. Kako naši sugrađani i svi posjetitelji Sarajeva već mogu vidjeti, u toku su i završni radovi na fasadi, a trenutno aktivno radimo na završnim unutrašnjim radovima. Kada je u pitanju medicinska oprema, sarađujemo sa etabliranim kompanijama u ovoj oblasti kako bismo ispunili zahtjeve za nabavku najsavremenije opreme koja donosi napredno okuženje za rad i bit će mjesto izvrsnosti u kvalitetu medicinske usluge, edukacije zaposlenika i kliničkog istraživanja.

Iz ASA Bolnice poručuju i kako je pružanje najbolje medicinske pomoći moguće jedino uz najbolji kadar kojem će biti osigurana kontinuirana edukacija, inspirativno radno okruženje te svakodnevni profesionalni razvoj.

Blizu 7.000 prijava za rad u ASA Bolnici, poznat i datum otvaranja

Blizu 7.000 prijava za rad u ASA Bolnici, poznat i datum otvaranja

Radiosarajevo.ba: Projekat ASA Bolnice predstavlja veliki doprinos za bh. zdravstvo i privredu. Po čemu će se razlikovati od drugih zdravstvenih ustanova?

Jusufović: Kroz već potpisane ugovore o angažmanu sa takvim ekspertima ostvarujemo naš san da će naša bolnica, ne samo smanjiti odliv kadrova iz BiH, nego učiniti da se stručnjaci koji su se školovali i specijalizirali u Evropi i svijetu vrate u svoju domovinu kako bi doprinijeli uspostavljanju kvalitetne i sigurne zdravstvene usluge za sve građane.

No, osim medicinskih eksperata iz raznih oblasti koji su na vrhuncu svoje karijere, vrata naše bolnice će biti otvorena i za sve medicinske i druge profesionalce koji su na samom početku profesionalng razvoja, a voljni su učiti, napredovati i dati najbolje od sebe kako bismo napravili razliku i ponudili dodatnu vrijednost kompletnom zdravstvu.

Pogledajte kako izgleda buduća najsavremenija bolnica u Bosni i Hercegovini

Pogledajte kako izgleda buduća najsavremenija bolnica u Bosni i Hercegovini

Podsjećamo, na konkurs za zapošljavanje u ASA Bolnici koji je bio raspisan početkom 2023. godine prijavilo se blizu 7.000 kandidata, od čega najviše za medicinsko osoblje. Taj podatak govori koliko obrazovanih ljudi u Bosni i Hercegovini traže priliku za poslovnim usavršavanjem.

Doktor Rasim Jusufović ranije je za portal Radiosarajevo.ba istakao kako bilježe vrlo kvalitetan odziv kandidata u segmentu medicinskog osoblja i da će to biti prvi prioritet prilikom popunjavanja pozicija.

Radiosarajevo.ba: Koliko će bolnica imati zaposlenika? 

Jusufović: Bolnica će imati 400 zaposlenika, 180 bolničkih kreveta na osam spratova, 10 operacionih sala, 12 specijalističkih odjeljenja, a pacijenti će na raspolaganju imati gotovo sve medicinske usluge – od hitne pomoći, porođaja, pa sve do rutinskih, ali i složenih operativnih zahvata. Stremimo ka tome da uspostavimo i određeni broj zahvata koji će po prvi put biti dostupne u našoj zemlji, a pogotovo one zbog kojih su naši sugrađani primorani da traže pomoć van granica BiH", napominje dr. Jusufović.

Semir Efendić objavio slike zgrade nove bolnice u Sarajevu: "Nije Frankfurt, nije Njemačka"

Semir Efendić objavio slike zgrade nove bolnice u Sarajevu: "Nije Frankfurt, nije Njemačka"

Radiosarajevo.ba: Izgled bolnice i najavljene usluge slute da će ovakva ustanova gotovo biti bez konkurencije? Da li je ovo jedinstven primjer u regionu?

Jusufović: ASA Bolnica će kroz koncept svog djelovanja, kojeg krase epiteti SMART, DIGITAL i GREEN dopuniti segment sekundarne i tercijarne bolničke zaštite. Uz najsavremeniju medicinsku opremu, IT tehnologije i vrhunske stručnjake iz pojedinih oblasti, našim pacijentima ćemo osigurati najbolje uslove za liječenje. Pored osnovnog cilja koji je pružanje usluga zdravstvene zaštite na najvišem mogućem nivou, prva privatna opšta bolnica će i svojim uposlenicima ponuditi potpuno drugačije okruženje za rad. ASA Bolnica će biti mjesto kontinuirane edukacije i usavršavanja sveukupnog medicinskog osoblja, ali i ostalih uposlenika.

Upravo naš ugovor o strateškom partnerstvu s Međunarodnim medicinskim univerzitetom u Beču (Medical University Vienna International) koji obuhvata kliničko upravljanje ASA Bolnicom na čelu sa renomiranim stručnjacima Opšte univerzitetske bolnice Beč, razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima,kontinuirana edukacija kadra u ASA Bolnici i u Opštoj univerzitetskoj bolnici Beč i, razvoj zajedničkih naučno-istraživačkih programa su zasigurno nešto što je jedinstven model u ovom dijelu regiona.

ASA Bolnica će biti zdravstvena ustanova koja pruža zdravstvene usluge iz oblasti opšte hirurgije, ortopedije, interne medicine sa posebnim težištima na kardiologiju i gastroenterologiju, pedijatrije, ginekologije i porodiljstva kao i odjel urgentnog zbrinjavanja pacijenata.

Saradnja MUVI-ja s ASA Bolnicom će osigurati prijenos znanja i najboljih medicinskih praksi

Saradnja MUVI-ja s ASA Bolnicom će osigurati prijenos znanja i najboljih medicinskih praksi

Radiosarajevo.ba: Da li će pojedinci ili čak pravna lica za zaposlenike moći sebi uplaćivati neki vid zdravstvenog osiguranja u toj bolnici. Da li su takve opcije razmatrane do sada?

Jusufović: Naš važan cilj djelovanja je da obezbjedimo da sve naše usluge budu priuštive. Naše zdravstvene ustanove, Poliklinike Eurofarm, već sada pružaju usluge bazirane na ugovorima sa određenim brojem kantonalnih Zavoda zdravstvenih osiguranja te je usluge moguće dobiti uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu, a imajući u vidu smjer djelovanja i trendove u zdravstvu BiH, ta saradnja će postati sve šira i obuhvatnija u vremenu pred nama.

Pored navedene saradnje, jedan od vrlo priuštivih načina korištenja zdravstvene usluge buduće ASA Bolnice će biti široka ponuda paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja prilagođene potrebama korisnika", zaključio je direktor projekta ASA Bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije