Saradnja MUVI-ja s ASA Bolnicom će osigurati prijenos znanja i najboljih medicinskih praksi

1
FENA
Saradnja MUVI-ja s ASA Bolnicom će osigurati prijenos znanja i najboljih medicinskih praksi
Foto: FENA / ASA bolnica

Građani Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, krajem sljedeće godine dobit će prvu privatnu opću bolnicu, a četiri mjeseca nakon najave saradnje, čelnici Medicinskog univerziteta Beč i Opće Bolnice Beč (AKH) ponovo su boravili u Sarajevu gdje su sa predstavnicima ASA Bolnice razgovarali o planu aktivnosti za edukaciju i pripremi budućih kadrova te razvoju sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima.

Tom prilikom direktor projekta ASA Bolnice doc. dr. Rasim Jusufović govorio je o trenutnim aktivnostima na zapošljavanju i narednim koracima.

ASA Bolnica će kroz koncept svog djelovanja dopuniti segment sekundarne i tercijarne bolničke zaštite. Pored osnovnog cilja koji je pružanje usluga zdravstvene zaštite na najvišem mogućem nivou, prva privatna opća bolnica će i svojim uposlenicima ponuditi potpuno drugačije okruženje za rad.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

"ASA Bolnica će biti mjesto kontinuirane edukacije i usavršavanja sveukupnog medicinskog osoblja, ali i svih ostalih uposlenika. Svjesni smo da je imperativ osigurati angažman vrhunskih medicinskih stručnjaka koji će uz profesionalan pristup, znanje i iskustvo, pacijentima pružiti najbolju zdravstvenu njegu", kazao je Jusufović.

Ističe da je stoga visoko na listi njihovih prioriteta kreiranje povoljnog i inspirativnog okruženja za rad te okupljanje mladih talenata i etabliranih stručnjaka iz različitih oblasti.

Govoreći o težištu njihovog odnosa prema pacijentima, najavio je da će posebnu pažnju pokloniti programima prevencije oboljenja i promocije zdravih životnih stilova i navika u okviru posebno razvijenog programa edukacija stanovništva i pacijenata pod imenom ASA Zdravlje.

"Kako bismo odmah na samom početku osigurali najbolju kliničku ekspertizu i postigli visok nivo bolničke usluge, odlučili smo se na strateško partnerstvo sa Međunarodnim Medicinskim univerzitetom u Beču koji upravlja Općom bolnicom Beč", kaže direktor.

Ugovor o strateškom partnerstvu se odnosi na oblasti kliničkog upravljanja ASA Bolnicom koje će voditi stalno uposleni renomirani stručnjaci Opće i Univerzitetske bolnice Beč, razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima, kontinuirana edukacija kadra u ASA Bolnici i u Općoj bolnici Beč te na razvoj zajedničkih naučno-istraživačkih programa.

Na pitanje da li se već počelo sa zapošljavanjem doktora i ostalog osoblja, Jusufović je kazao da je zapošljavanje najboljeg kadra jedno od najvažnijih pitanja. Trenutno pregovaraju s brojnim medicinskim stručnjacima iz BiH, ali i velikim brojem bh. stručnjaka koji su vrlo uspješni širom svijeta, a svoju karijeru žele nastaviti u domovini.

"Pomno biramo članove svog budućeg tima i vrlo smo pozitivno iznenađeni ushićenjem, angažmanom i spremnošću naših stručnjaka iz dijaspore koji na razne načine žele doprinijeti našem projektu. Kroz već́ potpisane ugovore o angažmanu s takvim ekspertima ostvarujemo naš san da će naša bolnica, ne samo smanjiti odliv kadrova iz BiH, nego učiniti da se stručnjaci koji su se školovali i specijalizirali u Evropi i svijetu vrate u svoju domovinu kako bi doprinijeli uspostavljanju kvalitetne i sigurne zdravstvene usluge za sve građane", navodi Jusufović.

No, osim medicinskih eksperata iz raznih oblasti koji su na vrhuncu svoje karijere, vrata bolnice će biti otvorena i za sve medicinske i druge profesionalce koji su na samom početku profesionalnog razvoja, a voljni su učiti, napredovati i dati najbolje od sebe kako bi zajednički napravili razliku i ponudili dodatnu vrijednost kompletnom zdravstvu.

Direktorica Međunarodnog medicinskog univerziteta u Beču (MUVI) magistra Elisabeth Chalupa-Gartner kazala je da oni imaju veoma dugu tradiciju u oblasti medicinske edukacije, istraživanjima i brige o pacijentima koja traje više od 650 godina.

"Mi nismo samo najstarija nego i najveća medicinska institucija u Evropi koja radi kao univerzitetska bolnica i ima više od 1.800 kreveta. U njoj radi više od 5.500 ljudi od čega je više od 3.500 naučnog osoblja i više od 1.700 ljekara. Naša institucija zapošljava veliki broj eksperata iz Bosne i Hercegovine koji su dokazali da su ambiciozni i vrijedni radnici", kazala je.

To potvrđuje i naš rad sa timom u okviru projekta ASA Bolnice kojim predvodi direktor Jusufović jer je u pitanju tim koji je vrlo posvećen poslu i veoma profesionalan, a upravo to je jedan od ključnih faktora, ističe Chalupa-Gartner, za realizaciju bilo kojeg projekta.

"Tome smo se uvjerili i na mjestu gdje se gradi bolnica koju smo posjetili ove sedmice i vidjeli smo veliki napredak od kada smo posjetili mjesto izgradnje u julu", dodala je.

Kada je u pitanju njihova uloga u kooperaciji, oni pružaju najbolju medicinsku praksu, modele i prenose svoje znanje medicinskim radnicima u Bosni i Hercegovini koje uključuje ljekare, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje, a to će ih osposobiti da unaprijede i ojačaju njihovo vlastito znanje.

Direktor međunarodnih odnosa Međunarodnog medicinskog Univerziteta u Beču (MUVI) i šef Odjela radiološke dijagnostike Opće bolnice Beč Christian J. Herold kazao je da im je izuzetna čast raditi u saradnji s ASA-om kako bi zajednički pokrenuli taj izvanredni projekt ASA bolnice.

"Mi smo međunarodna i poslovna grana našeg univerziteta i pružamo znanje i stručnost naše akademske bolnice AKH. AKH je među 25 najboljih bolnica u svijetu i među pet najboljih u Evropi. Svi naši ljekari dolaze s Medicinskog univerziteta u Beču i stoga imamo savršeno partnerstvo s AKH-om", pojasnio je Herold.

AKH izvede 50.000 hirurških zahvata godišnje, dnevno obrade 10.000 ambulantnih pacijenata, i imaju 1.000 studenata medicine, a cilj je njihove pacijente staviti u središte njege.

"Brinemo o našim pacijentima, među kojima su i mnogi pacijenti s Balkana kao i njihove porodice. Ova skrb usmjerena je na pacijenta i kvaliteta obuke i prakse usklađeni su s medicinom visokih tehnologija", kazao je.

Tokom posljednjeg desetljeća izumili su kohlearne implantate (pomagala za osobe s teškim ili totalnim oštećenjem sluha), produžne proteze za pacijente s tumorima i nove metode precizne medicine za liječenje čak i najkompliciranijih i po život opasnih stanja.

Cilj partnerstva sa ASA-om, ističe Herold, je da ovaj pristup, pomake i napredak donesu u BiH i da ASA Bolnica postane najizvrsnija zdravstvena ustanova u cijeloj regiji.

"Ovo je pravi trenutak, posebno u svjetlu perspektive članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. U ovom partnerstvu razmijenit ćemo medicinsku i tehnološku stručnost, uspostaviti programe obuke u Beču i Sarajevu i dovesti stručnjake u BiH koji će raditi s izvrsnim osobljem u ASA-i", dodao je.

Izrazio je uvjerenje da je ASA savršen partner za ovaj poduhvat, dodajući da je impresioniran izvanrednim radom ASA tima i napretkom izgradnje bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije