Oštre reakcije na NE Rezoluciji o Srebrenici: 'Bijedan čin Mađarske, Budimpešta se suprostavlja EU'

14
Radiosarajevo.ba
Oštre reakcije na NE Rezoluciji o Srebrenici: 'Bijedan čin Mađarske, Budimpešta se suprostavlja EU'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tabuti u Potočarima

Mađarska će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjendikom bh. entiteta Rs Miloradom Dodikom u Budimpešti. Szijjarto je istakao da Rezolucija „namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za tragediju u Srebrenici“.

Ova anticivilizacijska poruka odjeknula je zemljama Europe, te već izaziva odlučne reakcije.

Bosanska novinarka Melina Borčak, čija knjiga "Mekka hier, Mekka da" o genocidu je postala bestseller u Njemačkoj, kaže za Radiosarajevo.ba da „Mađarska se ovim bijednim činom suprotstavlja Evropskoj uniji, a i samoj sebi - budući da su njeni predstavnici ranije podržavali rezolucije“.

Red Army zapalio oduzete transparente od navijača Zrinjskog, pogledajte snimak

Red Army zapalio oduzete transparente od navijača Zrinjskog, pogledajte snimak

"Na nivou Evropske Unije postoji već nekoliko rezolucija o genocidu u Srebrenici, uključujući jednu kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na Genocid u Srebrenici... U suštini ovo nije ništa novo - još jedan mađarski korak dalje u živo blato velikosrpskog i proruskog fašizma. Ništa drugo se ne može očekivati od mađarske politike, koja je odavno u vijestima skoro isključivo zbog rasizma, antisemitizma i autoritarizama - a ne zbog nečega što bi dolikovalo modernoj evropskoj državi", govori Borčak, te dodaje:

"Iako rezolucije većinom nisu pravno obavezujuće, ipak treba sarađivati sa političarima u EU Parlamentu koji su prijatelji Bosne i pomoći im da pokrenu sve moguće korake za ispitivanje i sankcioniranje mađarskog ultradesničarskog rasizma. Trebaju shvatiti da imaju proruske agente i neprijatelje bukvalno u sredini kontinenta, a i u svim institucijama. I naravno, bh. političari trebaju skupiti to malo hrabrosti i pameti što tvrde da imaju, i tražiti razgovore i sankcije na nivou EU."

Szijjarto nakon sastanka s Dodikom: "Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici"

Szijjarto nakon sastanka s Dodikom: "Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici"

Na pitanje da li je ovo ujedno i poruka europske krajnje desnice, na koju Dodik i njegov režim nesumnjivo računaju, tim prije jer je „desničarska ikona“, mađraski premijer Viktor Orban prije nekoliko godina problematizirao integraciju „dva miliona muslimana“ iz Bosne u Europsku uniju, Borčak odlučno kaže da "ovo nije nikakva poruka, nego staro, ustajalo smeće".

Melina Borčak
Foto: Privatni album: Melina Borčak

"Odavno znamo da su genocid nad Bošnjacima i njegovi izvršitelji postali centralni dio ideologije evropskih i ultradesničarskih terorista, političara i kriminalaca širom svijeta. Samo zbog mržnje prema muslimanima, više pameti ili misli iza toga nema. Ovo je samo još jedan argument koji u očima svake normalne osobe blati mađarsku vlast, koju ionako niko više ne poštuje. Srpski nacionalisti se mogu time hvaliti koliko žele, ali očito ne razumiju ono što zna i svako dijete: Čega se pametan stidi, budala se ponosi", zaključuje Boračk.

dr. Zijad Bećirović
IFIMES: dr. Zijad Bećirović

Prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, također, smatra da se "tamo gdje caruju kriminal, korupcija, autokracija i ruski utjecaj može očekivati sve".

"Najilustrativniji primjer je Mađarska. Zato ne iznenađuje mađarski stav, da će glasati protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Uostalom, to uopšte ne iznenađuje znajući da se iz Budimpešte koordinira obavještajna operacija „Kula“ i znamo šta je ona prouzrokovala i još uvijek prouzrokuje Bosni i Hercegovini. Viktor Orban je dodatno „osokoljen“ pobjedom VMRO-DPMNE u Sjevernoj Makedoniji tako da će sasvim sigurno intenzivirati svoje aktivnosti u regionu, a unutar Bosne i Hercegovine ima svoje saveznike, ekspoziture uključujući i Sarajevo. Region očekuje turbulentan i neizvjestan period“, upozorio je Zijad Bećirović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije