Osnovci iz USK i BPK predstavili svoje kampanje za dobrobit zajednice

0
Save the Children
Osnovci iz USK i BPK predstavili svoje kampanje za dobrobit zajednice
Save the Children / Učenici OŠ "Ahmet Hromadžić" u Bosanskom Petrovcu

S idejom da svakom djetetu treba omogućiti što kvalitetnije obrazovanje, organizacija Save the Children za sjeverozapadni Balkan već treću godinu provodi sveobuhvatne aktivnosti u saradnji sa osnovnim školama i obrazovnim institucijama Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

Glavni cilj ovih aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti kvalitetnog obrazovanja za svu djecu te poticanje učenika i nastavnika da se aktivno uključe u zagovaranje za unapređenje nastave i cjelokupnog iskustva školovanja.

Jedan od posebnih ciljeva ovih aktivnosti je osnaživanje djece kako bi mogli izraziti svoje mišljenje o kvalitetu i inkluzivnosti obrazovanja u svojim sredinama.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

U tom smislu, učenici iz osnovnih škola „Ahmet Hromadžić“ iz Bosanskog Petrovca, „Stijena“ iz Cazina i „Velagići“ iz Ključa, kao i učenici iz osnovnih škola “Hasan Turčalo Brzi” iz Ilovače, “Prača” iz Prače i OŠ “Ustikolina” iz Ustikoline su u prethodnim mjesecima proveli svoje zagovaračke kampanje kako bi poboljšali školsko okruženje i aktivno doprinijeli društveno korisnom radu u zajednici.

"Djeci je važno dati priliku da izraze svoje stavove i ideje, jer će im to omogućiti da se osjećaju vrijednim i važnim dijelom društva. Kada se djeca nauče zagovarati svoja prava i potrebe, postaju samopouzdaniji, razvijaju empatiju i poštovanje prema drugima, te se osjećaju sposobnijim da utiču na svijet oko sebe.

Međutim, da bi djeca imala stvaran uticaj na svoju okolinu, neophodno je da lokalna zajednica i donosioci odluka, prepoznaju i cijene njihove ideje, pruže podršku i uvažavaju njihov glas kao aktivnih građana koji će graditi održivu i pravednu zajednicu“, izjavila je Aleksandra Babić Golubović, direktorica za razvoj i kvalitetu programa Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

Učenici OŠ
Save the Children: Učenici OŠ "Ahmet Hromadžić" u Bosanskom Petrovcu

Učenice i učenici, ali i nastavnici kao njihovi mentori, su na posebno osmišljenim treninzima učili kako da samostalno kreiraju i implementiraju svoje kampanje. Proces rada podrazumijevao je izradu strategija, poruka i slogana kampanja kao i komunikacijskih materijala poput panoa, letaka ili kreativnih radova. Na prigodnim događajima u školama, svaka od kampanja predstavljena je učenicima i školskom osoblju.

Podizanje svijesti o štetnim svojstvima energetskih pića bila je tema kampanje koju su realizovali učenici devetog razreda iz OŠ „Ahmet Hromadžić“ u Bosanskom Petrovcu, osmislivši igrokaz u kojem su pokazali kako energetska pića utiču na zdravlje dječijeg organizma. Borba protiv klimatskih promjena i akcija čišćenja školskog dvorišta bili su u fokusu kampanje provedene u OŠ „Stijena“ u Cazinu, dok su se učenici OŠ „Velagići“ u Ključu, odlučili da svojim vršnjacima ukažu na važnost bontona u obrazovnim institucijama i drugim javnim ustanovama.

„Sport je moj izbor“ naziv je kampanje koja je provedena u OŠ “Prača” kako bi se u okviru školskih aktivnosti djeci omogućilo više sati bavljenja sportom. Učenici devetog razreda iz OŠ „Ustikolina“ poručili su „Želim biti tvoja podrška“ te upostavili sistem vršnjačkog podučavanja za učenike nižih razreda i zabilježili naročit uspjeh i zainteresovanost za koncepte prema kojem učenici prenose naučeno znanje drugim učenicima. Istovremeno, djeca iz OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ u Ilovači, odlučila su se za uređenje kreativnog kutka u svojoj školi, te poručila da se izradom i izlaganjem umjetničkih predmeta može doprinijeti boljem i ljepšem školskom okruženju, a cilj im je bio da svojim vršnjacima osiguraju poticajnije okruženje za učenje.

Rezultat ovog višemjesečnog rada je uključivanje djece u provođenje vlastitih kampanja u lokalnim zajednicama, ali i dugoročno osnaživanje njihovih kapaciteta. Na ovaj način sudionici su osposobljeni da i u budućnosti zagovaraju promjene u svojim sredinama.

Kampanja u OŠ
Save the Children: Kampanja u OŠ "Stijena" kraj Cazina

Dječje kampanje zabilježene su i u video reportažama koje se mogu pogledati na sljedećim linkovima:

Dječja kampanja OŠ “Stijena” Cazin

Dječja kampanja OŠ “Velagići” Ključ

Dječja kampanja OŠ “Ahmet Hromadžić” Bosanski Petrovac

Dječja kampanja OŠ “Hasan Turčalo Brzi” Ilovača

Dječja kampanja OŠ “Prača” u Prači

Dječja kampanja OŠ “Ustikolina” u Ustikolini

Učeničke kampanje za bolje školsko okruženje i dobrobit zajednice u Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu provode se kroz projekat „Poboljšanje pristupa i kvalitete inkluzivnog obrazovanja “ uz podršku Ministarstva obrazovanja USK i Ministarstva obrazovanja BPK. Projekat se, osim u ova dva kantona provodi i u tri odabrane osnovne škole u Beogradu, u Srbiji.

Učenici OŠ
Save the Children: Učenici OŠ "Ahmet Hromadžić" u Bosanskom Petrovcu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije