Opasne i štetne materije u vodi: U bh. gradu imaju pravu "ekološku bombu"

0
Fena
Opasne i štetne materije u vodi: U bh. gradu imaju pravu "ekološku bombu"
FOTO: Fena / Deponija Šišeta

Analiza vode u Šišetskom potoku pokazala je prisustvo opasnih i štetnih materija, a uzrok tog onečišćenja je deponija Šišeta čijoj sanaciji se hitno mora pristupiti – istaknuto je na današnjem sastanku u Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Sastanak je povodom rezultata analize inicirao resorni ministar Bojan Krunić s predstavnicima Gradske uprave, Zavoda za javno zdravstvo BPK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo potvrdila je da ima razloga za zabrinutost, naglasivši da je, baš kao i 2017. godine, i sada u Šišetskom potoku ustanovljeno prisustvo opasnih materija.

"Uzorak vode Šišetskog potoka je ponovljen prije nekoliko dana i dokazano je prisustvo opasnih i štetnih materija, a najveća je koncentracija teških metala odnosno olova. Također je registrovano i prisustvo sulfida od kojih nastaje sumpor dioksid, kao i prisustvo nitrata amonijaka. Sve ove opasne materije zbog bioloških karakteristika mogu da utiču ne samo na zdravlje ljudi, već opstanak i biljnog i životinjskog svijeta i okoline uopće", upozorila je Bičo.

Naglasila je da se još jednom potvrdilo da je deponija u Šišetima prava "ekološka bomba".

"Te štetne materije se mogu širiti i zagađuje se tlo, voda, zrak te je uticaj na zdravlje svih stanovnika, a posebno onih koji žive u blizini deponije, veliki. Hronična izloženost opasnim tvarima može da utiče na kompletno zdravlje jer svi ovi teški metali mogu da djeluju kancerogeno. Stoga upozoravam posebno stanovnike u tom dijelu grada da Šišetski potok ne koriste ni u kojem slučaju te da vode računa, jer ako imamo tu i voće i povrće ne znamo koliko je zagađeno i zemljište. U tom hranidbenom lancu i na taj način može doći do prenosa teških metala", upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Izrazila je nadu da će se pronaći način za sanaciju postojeće deponije te smeće odlagati na propisnoj lokaciji. Inače, otpad se u Šišetima i dalje odlaže uprkos svim zabranama.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da u ovom trenutku jedini interes svih treba biti hitna deaktivacija ekološke bombe.

"Dogovorili smo korake koje trebamo poduzeti ne želeći prebacivati odgovornost jednih na druge jer zakon kaže da je to nadležnost i kantona i grada. Moramo pronaći rješenje jer struka je potvrdila da je direktno ugroženo zdravlje stanovništva s čime ću upoznati i Gradsko vijeće. Zajedno sa Vladom BPK želim iniciriati i pronaći kvalitetno rješenje ovog problema prema većim instancama jer iz budžeta grada i kantona to nije moguće uraditi, a po mojim saznanjima sanitarna deponija košta osam miliona KM. Ovo je trebalo riješiti jučer, a ne danas, kazao je Imamović.

Da se rješenje treba pronaći zajedničkim snagama slažu se i u resornom kantonalnom ministarstvu.

"Sredinom januara smo poslali zahtjev Zavodu da ispita vrijednosti vode i zemljišta ali oni nisu adekvatno opremljeni tako da smo pronašli drugu firmu da to uradi. Ja ći obavijestiti Vladu BPK i zajedno ćemo sa gardonačelnikom i gradskom upravom pokušati zajedno riješiti. Nastupat ćemo zajedno u nastojanju da obezbijedimo sredstva jer nam je svima u interesu da ovaj gorući problem riješimo", kazao je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije