Olimpijski muzej: Evo zašto je Skakino skijaško odijelo dio naše postavke

9
Radiosarajevo.ba
Olimpijski muzej: Evo zašto je Skakino skijaško odijelo dio naše postavke
FOTO: Radiosarajevo.ba / Postavka u Olimpijskom muzeju

Informacija da je u Olimpijskom muzeju Sarajevo izloženo skijaško odijelo bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake naišla je na brojne reakcije i čuđenje. Nikom nije bilo jasno šta je povod da se Skakino skijaško odijelo nađe kao dio jedne od postavki.

Riječ je o sportskoj odjeći koju je Skaka nosio na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF), a koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i Istočnom Sarajevu održan početkom 2019. godine.

Objašnjenje smo potražili kod direktorice JU Gradski muzeji Sarajevo, Senka Ibrišimbegović.

“S obzirom da je firma koja je nama donirala cijelu postavku EYOF-a i autor tog dijela izložbe, oni su tu donaciju gradonačelnika dali Olimpijskom muzeju. Iz tog razloga su ga i izložili, jer je to bila jedna od donacija. Niko od učesnika nije još donirao svoje odijelo, iako su autori tražili da se odijelo donira, ali to osim bivšeg gradonačelnika niko drugi nije učinio”, kazala je Ibrišimbegović za Radiosarajevo.ba.

Inače, Skaka je uvijek isticao da je organizacija ove sportske manifestacije jedan od njegovih uspjeha kao gradonačelnika.

EYOF je bio jedan od značajnijih sportskih događaja održanih u Bosni i Hercegovini nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije