Oglasio se KCUS: Strah nas je, jučerašnjem napadu doprinio i Konaković

Radiosarajevo.ba
Oglasio se KCUS: Strah nas je, jučerašnjem napadu doprinio i Konaković
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu najoštrije osuđuje napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića, koji se desio 12. novembra u prostorijama Pedijatrijske klinike.

Skandal na KCUS-u: Šefu Klinike za pedijatriju prijetio pištoljem

"Prof. dr. Edo Hasanbegović kao i svi uposlenici Pedijatrijske klinike i KCUS odgovorno, profesionalno i moralno obavljaju svoj svakodnevni posao, u najboljem interesu bolesnika. Ni u jednom momentu niko od uposlenika KCUS nije odbio pružiti zdravstvenu uslugu pacijentu, a Pedijatrijska klinika KCUS naširoko je poznata po izvrsnosti usluga koje pruža. Javnost mora biti upoznata da lijekovi za pacijenticu N. S. , kćerku napadača Denisa Smajlovića spadaju u nadležnost FZZO kao i nabavka svih tuberkulostatika i citostatika. KCUS nema nikakvu odgovornost za nedostatak takvih lijekova", ističe se u saopćenju KCUS-a, iz kojeg još naglašavaju da je "nedopustiva primjena verbalne ili fizičke sile, a pogotovo je nedopustivo prijetiti upotrebom vatrenog oružja u bolnici, ugrožavajući pri tome ljekare i svo osoblje, kao i ostale bolesnike i posjetioce".

"Svi uposlenici KCUS-a, nakon saznanja o po život opasnoj situaciji koju su doživjeli njihove kolege, opravdano propituju vlastitu sigurnost pri pružanju zdravstvene zaštite pacijentima i osjećaju emocionalne posljedice, koje ne mogu i ne smiju biti sastavni dio njihovog ionako emocionalno zahtjevnog i stresnog posla. Da stvar bude gora, javnosti se ovaj kriminalni potez prikazuje kao opravdan u određenim medijima, što je ispod svakog nivoa profesionalnih i etičkih standarda. Još gora od netačnih medijskih navoda je činjenica da pojedini političari, u cilju dobijanja jeftinih i sramotnih političkih poena, ljekare KCUS prikazuju kao nemoralne i kriminalne osobe, iznoseći netačne informacije u javnost", navode iz KCUS-a pa napadaju šefa sarajevske Skupštine:

"Jedan od njih je predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković koji je u nekoliko navrata iznosio neistine da na Pedijatrijskoj klinici KCUS nema toplomjera, iako su mu ljekari dali i dokaze da te tvrdnje nisu istinite. Huškačkim govorom predsjedavajući Konaković jedan je od onih koji je doprinio napadu na dr. Edu Hasanbegovića i uposlenike Pedijatrijske klinike. Ljekari i osoblje KCUS nakon ovog događaja strahuju za vlastite živote, te je ozbiljno narušena radna atmosfera. S toga ćemo stupiti u dvosatni štrajk upozorenja, kako bismo digli svoj glas protiv hajke koja se kontinuirano provodi protiv ljekara KCUS".

KCUS nije mjesto za sticanje političkih poena ili lične koristi, naglašavaju i poručuju te da će se ozbiljno i zakonski obračunati sa onima, kako su naveli, koji udaraju na njihovo dostojanstvo i profesionalni integritet. Dodaju da će podnijeti tužbu protiv lica koje je prijetilo upotrebom vatrenog oružja ljekaru i osoblju.

"KCUS nije mjesto primjene bilo koje vrste sile, niti ćemo dozvoliti da se prijeti našim uposlenicima na bilo koji način. Nezadovoljstvo našim uslugama, u bilo kojem segmentu, može se izraziti pismenim putem prema Komisiji za žalbe i pohvale KCUS, ali i prema Ljekarskoj komori FBIH. Civilizovan način ponašanja jedini je koji se toleriše u najvećoj i najstarijoj zdravstvenoj ustanovi, kroz koju dnevno prođe i do 15.000 pacijenata."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije