Oglasili se iz Gas Prometa: Evo kada tačno nestaje plina u BiH i do kada

2
M. R. S.
Oglasili se iz Gas Prometa: Evo kada tačno nestaje plina u BiH i do kada
FOTO: Screenshot / Ilustracija

Informacija da će Bosna i Hercegovina ostati bez gasa zabrinula je mnoge građane.

Naime, jučer je kompanija Gas Promet Pale obavijestio BH-Gas da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, te da će potrošači u petak, najvjerovatnije, ostati bez plina.

Napuknuće cijevi primijetili su lovci. Radi se o jedinom plinovodu kroz BiH, starom 40 godina, kroz koji prolazi "ruski gas".

Kontaktirali smo ponovo Gas Promet, te ovaj put dobili odgovor šta se dešava na terenu, i šta očekivati u narednim danima.

"Trenutno se dopremaju oprema i radnici iz Srbije koji će raditi na sanaciji večeras od ponoći kako bi se sve završilo sutra. Nije to veliki problem. To su standardni kvarovi koji se često dešavaju na varovima pa dođe do puštanja", rekao je za Milenko Todorović, savjetnik direktora Gas Prometa Pale, za Radiosarajevo.ba.

Radi se o firmi koja je zadužena za ovaj dio plinovoda na kojem se desilo napuknuće.

Todorović je kazao da su pokušali, ali nisu mogli privremeno sanirati kvar.

Precizirao je da će dotok gasa biti obustavljen malo iza ponoći.

"Napunit će se sistem u FBiH, ovamo do Zvornika, pa će se zaustaviti gas ka Sarajevu. Akumulirat će se da građani puno ne osjete. Na dionici od Zvornika prema Zenici ima prostora da se smjesti određena količina, da građani Sarajeva ne osjete previše, da se ujutro može zagrijati, a po danu se najavljuje 12 do 15 stepeni Celzijusevih", pojasnio je Todorović.

Na našu konstataciju da nije u pitanju samo Sarajevo te želimo informirati građane cijele BiH šta da očekuju jer se kroz ovaj plinovod snabdijeva cijela zemlja, Todorović je dodao da je Sarajevo najveći potrošač, a slijedi Zvornik koji će, pak, biti bez gasa cijelo vrijeme popravki.

Todorović je ocijenio da bi kvar trebao biti otklonjen sutra u ranim večernjim satima ukoliko ne bude problema, koje pak ne očekuje.

Inače, iz BH-Gasa su jučer ponovili važnost izgradnje novog pravca snabdjevaja i to Južnom interkonekcijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije