Održana promocija knjige "Svjedoci zla" Akifa Agića i Faruka Vele

Radiosarajevo.ba
Održana promocija knjige "Svjedoci zla" Akifa Agića i Faruka Vele
Foto: Radiosarajevo.ba / S promocije knjige "Svjedoci zla" u Mostaru

Pred više stotina građana sinoć je, u prepunom Centru za kulturu Mostar, promovirana knjiga „Svjedoci zla“, ratnog reportera Akifa Agića i novinara Faruka Vele.

Riječ je o knjizi, koja na 480 stranica, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prati otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske (HV) i zločine Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je u konačnici rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju "Prlić i ostali".

Upravo je ta presuda publikovana u ovoj knjizi, što je po prvi put učinjeno u jednom djelu.

“Ova knjiga je jedan otpor procesu dehumanizacije žrtava te žrtvu stavlja u fokus. Ova knjiga nam je iz tih razloga potrebna da bi s epogledali oči u oči, da bi otvorili procese dijaloga i da bi rekli ne zlu koje uvijek vreba”, kazao je Vele.

Tokom promocije u Mostaru, Vele je govorio da je poseban aspect price potraga za pravdom majka, očeva, supruga, djece… koji su ostali bez najbližih u zločinu koji se dogodio nad 13 pripadnika Komande Četvrtog korpusa u zgradi „ Vranica“ u Mostaru.

“Nevjerovatno je da 25 godina nakon tog zločina ti ljudi nisu dobili adekvatnu satisfakciju. Nisu dobili pravdu i to je porazno i za pravosuđe Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i cijele BiH. Zločinci i dalje hodaju slobodno”, istaknuo je Vele.

Ratni reporter Agić je istakao da je knjiga „Svjedoci zla“ podnaslovljena kao „Živa knjiga“.

“Ova knjiga je namijenjena mlađima, da ne zaborave ovo zlo koje je bilo. Namijenjena je svima koji dolaze, i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima s našeg govornog područja. Rat kojeg je prouzrokovao i vodio zločinac Franjo Tuđman se mogao izbjeći”, naglasio je Agić.

U svojstvu aktera, svjedoka ili sudionika ili zvaničnika u djelu pojavljuje se i veliki broj ličnosti među kojima i oni iz Mostara, Stoca, Čapljine, kao što su: Emir Balić, Esad Boškailo, Mijo Brajković, Dijana Čuljak, Živko Budimir, Vladmir Fink, Mušan ef. Bećirović, Dijana Čuljak, Mirsad Brzina, Azra Penava, Saja Ćorić, Ramiz Tiro, Zijad Demirović, Enes Ratkušić, Fahrudin Rizvanbegović, Esad Humo, Seid. ef. Smajkić, aktuelni mostarski muftija Salem ef. Dedović, Amor Mašović, Sanja Mulać i mnogi drugi iz Hercegovine.

Uz ratni intervju s legendarnim komandantom, rahmetli Arifom Pašalićem, te podsjećanje na ranije razgovore sa pokojnim fra Lukom Markešićem i dr. Ivom Bancem, u knjizi govore bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, advokat Ante Nobilo, glavni haški tužilac Serge Brammertz, fra Ivo Marković, historičar Tvrtko Jakovina, konmunikolog i autor knjige "HVO u Sarajevu" dr. Marijo Pejić, ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, Ivica Jeger, vojnik HV-a koji je ratovao u Gornjem Vakufu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije