Održana prva trail utrka po snijegu u BiH: Trebević trail 2022.

0
V.A.Z.
Održana prva trail utrka po snijegu u BiH: Trebević trail 2022.
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Proglašenje pobjednika prve Trebević trail utrke

Planina Trebević nadomak Sarajeva dobila je svoju trail utrku.

Na zadovljlstvo sve većeg broja poklonika brdskog trčanja i ljubitelja prirode, u organizaciji Planinarskog drušva Skakavac, danas je održan Prvi Trebević Trail.

Ova utrka, popularno nazvana "Tri budalaša" startala je danas u 10,00 sa vidikovca Sarajevske žičare. Staza je kružna, dužine 13 kilometara sa 704 metra uspona, a kretala se pored hotela Pino, planinarskog doma Napredak, neizostavna Tri budalaša, do kontrolno-okretne stanicu koja je smještena na planinarskom domu "Jure Franko". Nakon kontrole staza se grebenom penje do vrha Trebevića, Sofe. Nakon osvajanja vrha i nezaobilaznog selfija kao dokaza za osvajanje vrha, serpentinama se silazilo do Brusa, te dalje do cilja, na vidikovcu Sarajevske žičare.

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

"Od preko 150 prijavljenih, utrka je 63 učesnika koji su ostvarili fantastične rezultate s obzirom na zimske uslove i težak teren. Pored tradicionalnog Skakavac traila i predstojećeg Valter traila koji organizujemo, veoma smo ponosni na ovaj događaj jer je riječ o prvoj trail utrci u BiH koja se trči po snijegu. Ohrabreni smo uspjehom događaja i već sljedeće godine proširujemo priču tako što ćemo otvoriti još tri staze, a događaj vezati uz obilježavanje 14. ZOI", rekao je za Radiosarajevo.ba nakon utrke Amir Bašić, predsjednik Udruženja PD Skakavac. 

Proglašenje pobjednika prve Trebević trail utrke - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Proglašenje pobjednika prve Trebević trail utrke

Najbolji plasman u ženskoj konkurenciji ostvarila je Bosanka Alma Alijagić s vremenom 1:23:56, drugoplasirana je Francuskinja Zoé Hamel (1:24:36) a trećeplasirana Amerikanka Josephine Mintel (1:32:41). 

U muškoj kategoriji sva tri prvoplasirana trkača nastupila su pod zastavom BiH. Najbolji je bio Neven Cicović s nevjerovatnim rezultatom 1:08:42, drugoplasirani je Dejan Žerajić (1:12:56) a trećeplasirani Almir Jašarević (1:19:23). 

Kompletne rezultate pogledajte na ovom linku.

"Događaj smo uspjeli održati zahvaljujući velikoj pomoći saradnika i sponzora. Zahvaljujemo se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, Ministarstvu kulture i  sporta KS, Ministarstvu okoliša i prostornog uređenja KS, Javnom preduzeću Sarajevo, KJU za zaštićena prirodna području, Opštini Istočni Stari Grad, Gorskoj službi spašavanja Trebević, Spasilačkoj službi Wolf" istaknula je Zlata Grabovac predsjednica skupštine udruženja PD Skakavac. 

Kako saznajemo, dogovoreno je da od naredne godine u organizaciji utrke učestvuje i Planinarsko društvo Trebević iz Istočnog Sarajeva.

Proglašenje pobjednika prve Trebević trail utrke - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Proglašenje pobjednika prve Trebević trail utrke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije