Održan mirni protest u BiH zbog izgradnje energetskih objekata: Pogledajte kako je bilo

0
Radiosarajevo.ba
Održan mirni protest u BiH zbog izgradnje energetskih objekata: Pogledajte kako je bilo
Foto: Privatna arhiva / Mirni protesti u Mostaru

Gotovo 50 mještana sedam mostarskih naselja okupljenih u Neformalnu grupu građana
"Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" danas, 23. marta su održali protest u naselju Međine.

Kako bi ukazali na veliki problem s kojim su suočeni te pozvali nadležne institucije da spriječe daljnje građevinske radove i zaštite mještane Mađina. Mještani naselja Međine zabrinuti su jer su u njihovom naselju započeli građevinski radovi na novoj parceli koja se nalazi tik iznad njihovih kuća. Zbog toga strahuju da će usljed novih kiša doći do poplava i klizišta što će izravno ugroziti njihove domove.

Armin Dubljević, mještanim Međina danas je poručio: "Ja sam kao roditelj veoma zabrinut.
Zabrinuti su i svi mještani koji žive ovdje u Međinama. Prozor sobe u kojoj spavaju moja djeca
okrenut je prema novoj parceli na kojoj su prije par dana započeli građevinski radovi.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Mi svi strepimo od nove kiše jer će ona sigurno uzrokovati nove poplave i klizišta a sve će se to obrušiti na naše kuće. Pozivamo Grad, Kanton, sve nadležne institucije da napokon uvide koliko se štete nanosi nama mještanima Međina koji strepimo za svoje živote. Ako se ovo nastavi, mi ćemo biti primorani seliti iz domova".

Podsjećamo, građani iz sedam naselja Grada Mostara mjesecima se bore protiv stihijskog
izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara. Osnov za izdavanje ovih koncesija jesu izmjene i dopune Prostornog plana
Grada Mostara iz 2012. godine koje se odnose na elektroenergetske objekte koje je usvojilo
Gradsko Vijeće Mostara u januaru 2022. godine.

Međutim, suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana nije konzultirana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura.

Danas je Svjetski dan voda, jesmo li svjesni značaja ovog resursa?

Danas je Svjetski dan voda, jesmo li svjesni značaja ovog resursa?

Predstavnici NGG 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' su ovom prilikom ponovo istakli:

"Gradska administracija Mostara kako bi privukli privatne investitore s lakoćom i često u suprotnosti sa zakonom mijenja prostornu dokumentaciju bez organiziranja javnih rasprava pa se nerijetko događa da mi, građani prigradskih naselja, budemo dovedeni u situaciju da se neposredno uz naša imanja na državnom i privatnom zemljištu nenajavljeno, bez naše saglasnosti i uključenosti planira izgradnja elektroenergetskih objekata.

Mi jednoglasno poručujemo javnosti da nismo protiv investicija, ali smatramo da se u ovom trenutku dodjela zemljišta za izgradnju energetskih objekata radi stihijski i bez pravog uvida u stvarno stanje na terenu koje je značajno izmjenjeno povratkom ljudi na prijeratna prebivališta. Ovim građevinskim radovima u Međinama samo se produbljuje problem.

Aktivisti uputili apel ispred Vlade FBiH, evo šta traže

Aktivisti uputili apel ispred Vlade FBiH, evo šta traže

Danas je u Međinama, sutra je možda već u nekom drugom naselju, a lokalna vlast nam poručuje da im nije stalo do našeg mišljenja. Tražimo da se to promijeni".

S obzirom na trenutnu situaciju, građani sedam mostarskih naselja još jednom pozivaju lokalnu
vlast da što prije zakaže tematsku sjednicu na kojoj bi i mještani kojima su životi ugroženi imali priliku reći s kakvim se problemima suočavaju već mjesecima. Ujedno pozivaju i gradonačelnika Grada Mostara da podrži sudjelovanje građana tematskoj sjednici i na taj način zaštititi interese građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije