Odbačen zahtjev za saglasnost za gradnju mHE: 'Još jedna velika pobjeda za spas Bunskih kanala'

2
Radiosarajevo.ba
Odbačen zahtjev za saglasnost za gradnju mHE: 'Još jedna velika pobjeda za spas Bunskih kanala'
Foto: Bljesakinfo / Bunski kanali

Nakon održane javne rasprave u maju mjesecu ove godine na kojoj su građani i ekološke udruge pokazale da su protiv gradnje mHE Buna 1 i 2, Agencija za vode Jadranskog sliva odbacila je zahtjev investitora za prethodnu vodnu suglasnost za gradnju mHE na Buni.

"Sretni smo što korak po korak idemo ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode!

Pred nama su duga tri mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, jer sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole!

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Čuvari rijeka u BiH: Danas je ispisana historija

Čuvari rijeka u BiH: Danas je ispisana historija

Međutim, sve ove odluke donesene u korist zaštite interesa građana nam daju podstrek da ne odustajemo. Naša borba se i dalje nastavlja, mi nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, a to će se desiti i kada Vlada HNK/Ž raskine koncesioni ugovor za ove 2 mHE“, istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Podsjećamo, nakon građanske inicijative kojom je NGG „Stop izgradnji mHE na Buni“ tražila Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana – Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar.

Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara! Prema donesenoj odluci rok za izradu izmjena i dopuna Plana je tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

"Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije