Đapo: Zabrana gradnje malih hidroelektrana je revolucionaran pomak

4
Fena
Đapo:  Zabrana gradnje malih hidroelektrana je revolucionaran pomak
Foto: Fena / Edita Đapo

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je poslalo na Vladu FBiH informaciju i zahtjev da se prihvati Deklaracija o zaštiti voda puno prije nego je to usvojio Parlament FBiH, navela je ministrica Federalnog ministarstv okoliša i turizma, Edita Đapo.

"Vlada FBiH je usvojila Deklaraciju i informaciju, te zadužila FMOIT da donese dva pravilnika, što smo u roku od mjesec dana završili, Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da donesu Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku voda, koji do danas nije donesen i FMERU da donese Izmjene i dopune zakona o električnoj energiji", kazala je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

"Vlada FBiH je zakon o izmjenama i dopunama zakona o električnoj energiji donijela i poslala u Parlament po hitnoj proceduri, ali ga je Parlament FBIH vratio u redovnu proceduru. Danas nakon dvije godine javne rasprave je konačno usvojen i u Domu naroda FBiH", rekla je ministrica. 

Radnik iz Indije otkrio koliko zarađuje u Bosni i Hercegovini

Radnik iz Indije otkrio koliko zarađuje u Bosni i Hercegovini

Bh. rijeke pobijedile: Zabranjena izgradnja mini hidroelektrana u Federaciji BiH

Bh. rijeke pobijedile: Zabranjena izgradnja mini hidroelektrana u Federaciji BiH

"Ovo je revolucionaran pomak. Očuvanje naših rijeka iznimno je važno za zaštitu okoliša u cjelini, ali i za razvoj turizma s obzirom na to da su rijeke prirodno blago koje treba iskoristiti u smislu turističkih potencijala. Želim naglasiti da smo sve vrijeme imali dobru saradnju i s nevladinim sektorom i aktivistima, a posebno sam danas zahvalna parlamentarcima koji su donijeli konačnu odluku i bez čije bi podrške naš trud bio uzaludan", navela je ministrica Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije