Objavljen poziv za predlaganje kandidata za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva: Ovo su detalji

2
Radiosarajevo.ba
Objavljen poziv za predlaganje kandidata za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva: Ovo su detalji
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vijećnica

Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" objavio je javni poziv o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu ove nagrade. 

Kako se navodi, u Gradu Sarajevu, Gradskom vijeću Grada Sarajeva, u toku su aktivnosti na pripremama za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini, u povodu 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Ova nagrada se dodjeljuje se kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblastima:

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

  • privrede,
  • nauke i obrazovanja,
  • kulture i umjetnosti,
  • sporta,
  • zdravstva i socijalne zaštite,
  • drugim oblastima rada i stvaralaštva,

bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unaprjeđenju, promociji i razvoju grada Sarajeva, kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Pod značajnim ostvarenjima, u smislu ove odluke, podrazumijeva se djelovanje i rezultati ostvareni u kontinuitetu koji se smatraju doprinosom razvoju odgovarajuće oblasti, u skladu s kriterijima uobičajenim za konkretnu oblast, a koja doprinose ukupnom razvoju, odnosno promociji grada Sarajeva.

Nagrada se može dodijeliti pojedincu i kolektivu (grupi okupljenih pojedinaca na realizaciji određenih poslova s rezultatima koji se mogu razmatrati u kandidaturi za dodjelu Nagrade kao značajna ostvarenja, odnosno značajni rezultati rada ako se njihova ostvarenja, odnosno rezultati rada odnose na doprinos Sarajevu, privatnom ili javnom privrednom društvu, ustanovi, udruženju i drugom pravnom subjektu s područja grada Sarajeva, kao i onom van područja grada Sarajeva, ako se njihova ostvarenja, odnosno rezultati rada odnose na doprinos gradu Sarajevu).

U jednoj godini se mogu dodijeliti najviše dvije nagrade i to jedna pojedinačna i jedna kolektivna nagrada, osim u slučaju iz člana 17. stav (6) Odluke o izmjenama Odluke o uslovima i načinu dodjele "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 49/22). Nagrada se istom licu, bez obzira na kategoriju dobitnika Nagrade, može dodijeliti samo jedanput.

Nagrada se ne može dodijeliti organima uprave svih nivoa vlasti u BiH, političkim strankama/partijama, domaćim i međunarodnim političkim organizacijama i fondacijama, izabranim funkcionerima, poslanicima, vijećnicima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini za vrijeme trajanja njihovog mandata, kao ni zaposlenima u organima uprave svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine za ostvarenja koja se odnose na djelovanje u okviru djelokruga posla koji vrše u organu uprave.

Nagrada se uručuje 6. aprila, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u povodu Dana grada Sarajeva, a uručuju je gradonačelnica Grada Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća.

Pravo predlaganja kandidata za Nagradu imaju privredna društva, ustanove, udruženja građana, grupe od najmanje 200 građana i druga pravna lica sa područja grada Sarajeva, kao i raniji dobitnici "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva", s tim da nemaju pravo isticanja sopstvene kandidature za Nagradu. Pravo predlaganja kandidata za Nagradu ima i gradonačelnica Grada Sarajeva. Političke stranke/partije ne mogu biti predlagači kandidata za Nagradu.

Prijedlog podnosi najviši kolektivni organ upravljanja u skladu sa zakonom ili najvišim pravnim aktom tog organa, i to odlukom tog organa o podnošenju prijedloga kandidata za Nagradu. Predlagač je dužan dostaviti pismenu saglasnost kandidata da prihvata kandidaturu za predloženu oblast, kao i izvod iz važećeg zakona ili najvišeg pravnog akta kojim dokazuje da je riječ o najvišem kolektivnom organu upravljanja.

Prijedlog kandidature dostavlja se u dva (2) primjerka, s detaljnim podacima, obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom. Obrazloženje treba da sadrži podatke o kandidatu, ukupan radni opus i posebne zasluge u oblasti zbog kojih se kandidat predlaže za dodjelu Nagrade. U prijedlogu kandidature se navodi i podatak da je pojedinac državljanin Bosne i Hercegovine, a da kolektiv djeluje ili je registrovan za obavljanje djelatnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U slučaju da kandidata predlaže grupa od najmanje 200 građana, dužna je u pismenoj formi dostaviti i spisak građana koji obavezno mora da sadrži: puno ime i prezime građanina, broj lične karte i organ izdavanja sa područja grada Sarajeva i svojeručni potpis građanina.

Pozivaju se zainteresovani subjekti da upute svoje prijedloge kandidata u roku od 45 dana od dana objave Javnog poziva na zvaničnoj web stranici Grada Sarajeva, a što je zaključno s četvrtkom 25. januara 2024. godine, do 16 sati, neposredno na protokol Gradskog vijeća Grada Sarajeva ili putem pošte na adresu:
GRAD SARAJEVO GRADSKO VIJEĆE
ODBOR ZA DODJELU "ŠESTOAPRILSKE NAGRADE GRADA SARAJEVA"
Hamdije Kreševljakovića broj 3/1, Sarajevo

Prijedlozi pristigli nakon navedenog roka neće se razmatrati.

Odluka o uslovima i načinu dodjele "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" postavljena je na službenoj stranici Gradskog vijeća.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti putem telefona 033 216 659 ili elektronskom poštom na adresu pisarnica@sarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije